Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Στις 18 Φλεβάρη ανοίγουμε τα διόδια

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

Motion Team
«Καμιά ανοχή στη ληστεία μέσω των διοδίων. Να καταργηθούν τώρα όλα!». Με το σύνθημα αυτό η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί σύσσωμες τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες, να δώσουν στις 18 Φλεβάρη μαζικό και αποφασιστικό «παρών» με τη συμμετοχή τους στο άνοιγμα των διοδίων και το μπλοκάρισμα των ακυρωτικών μηχανημάτων στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε όλη την Ελλάδα.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:
«ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΚΑΙ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΘΥΕΛΛΑΣ.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ 18 ΦΛΕΒΑΡΗ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΔΙΟΔΙΑ ΚΑΙ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΚΥΡΩΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΕ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ
Το ΠΑΜΕ στις 18 Φλεβάρη καλεί τους εργαζόμενους, τους νέους, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, σύσσωμες τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες να δώσουν μαζικό και αποφασιστικό "παρών" με τη συμμετοχή τους στο άνοιγμα των διοδίων και το μπλοκάρισμα των ακυρωτικών μηχανημάτων στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε όλη την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση, έχοντας τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., επιχειρεί με την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό να ποινικοποιήσει και να καταστείλει τις λαϊκές κινητοποιήσεις που με την μορφή της οργανωμένης ανυπακοής διεκδικούν την κατάργηση των διοδίων, να σταματήσει η ληστεία μέσω των αυξήσεων στα εισιτήρια, και αλλού. Στην εκστρατεία αυτή εντάσσονται και οι μηνύσεις, με άθλιες κατηγορίες, σε βάρος ατόμων και φορέων που αντιδρούν στη ληστεία από εταιρείες που με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν στην κατοχή τους τα διόδια.
Η ληστεία του λαϊκού εισοδήματος, από τα όλο και περισσότερα πρόσθετα χαράτσια που καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, με αποφάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πρέπει να τελειώσει.
Καμιά ανοχή στη ληστεία μέσω των διοδίων. Να καταργηθούν τώρα όλα!
Να μην τρομοκρατηθούμε, και αποφασιστικά να απαντήσουμε ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε την ποινικοποίηση του αγώνα μας.
Ο αγώνας μας μπορεί να έχει αποτελέσματα. Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, σε κοινό μέτωπο απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική. Ο δρόμος που υπηρετεί την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου μόνο δεινά φέρνει για το λαό.
Να δείξουμε εμπιστοσύνη στη δύναμή μας. Εμείς παράγουμε τον πλούτο, εμείς μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα χωρίς τους μεγάλους επιχειρηματίες. Αυτοί δεν μπορούν να κερδίζουν χωρίς εμάς.
Εχουμε πληρώσει και πληρώνουμε πανάκριβα. Είναι δικαίωμά μας και υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να έχουμε δημόσιες, σύγχρονες, φθηνές συγκοινωνίες και δωρεάν σύγχρονους και ασφαλείς αυτοκινητοδρόμους. Η απάντηση που πρέπει να δοθεί είναι η πιο συνειδητή, μαζική και οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή που ως στόχο έχει να εμποδίσει και να ανατρέψει την πολιτική που θυσιάζει τα λαϊκά δικαιώματα για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.
Να μην πτωχεύσει ο λαός. Την κρίση και το χρέος να τα πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται. Να φορολογηθεί τώρα με 45% το μεγάλο κεφάλαιο.
Να δυναμώσουμε τη λαϊκή πάλη και αντεπίθεση:
  • Να καταργηθούν όλα τα διόδια - Συγκοινωνίες υπέρ του λαού.
  • Οχι στη ληστεία και τα χαράτσια των αυξήσεων των εισιτηρίων.
  • Εργα και υποδομές, που πρέπει να αναλαμβάνει το κράτος χωρίς να επιβαρύνεται ο λαός και με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Δημόσιες, σύγχρονες, φθηνές και με δωρεάν χρονικές ζώνες για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους φοιτητές, τους μαθητές, συγκοινωνίες. Δημόσια έργα, λαϊκή περιουσία.
  • Κατάργηση όλων των διοδίων και όλοι οι οδηγοί να κυκλοφορούν ελεύθερα στους αυτοκινητόδρομους».

Ρητορεία αποπροσανατολιστική για το λαό

«ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»
Ρητορεία αποπροσανατολιστική για το λαό
Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Αποπροσανατολιστική για το λαό ρητορεία αναπτύσσει η νεοσύστατη «Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών» (ΚΑΠ). Εισηγείται την ανάπτυξη ενός σύγχρονου εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, που από κοινού πρέπει να διεξάγουν εργάτες και κεφαλαιοκράτες («χαρακτηρίσαμε τη μορφή του αγώνα μας ως απελευθερωτικού» αναφέρει), καλώντας ουσιαστικά τους πρώτους να ξεχάσουν ότι αποτελούν θύματα στυγνής εκμετάλλευσης των δεύτερων και να συνταχθούν μαζί τους. Από πού πηγάζει αυτή τους η τοποθέτηση; Από την εκτίμηση ότι στην Ελλάδα έχουμε μία νέα «κατοχή» από τους ξένους ιμπεριαλιστές συμμάχους της άρχουσας τάξης, αυτοί επιβάλλουν το μνημόνιο με τα άγρια μέτρα και για να απαλλαγούμε, όλοι οι Ελληνες μαζί πρέπει να κάνουμε έναν εθνικοαπλευθερωτικό αγώνα! Μαζί λαός και επιχειρηματίες.
Τοποθετώντας λοιπόν αταξικά, απ' τη μια, το «έθνος» κι, απ' την άλλη, κάποιους δήθεν κατακτητές, η «Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών» συγκαλύπτει την αναγκαιότητα της ανειρήνευτης ταξικής πάλης.
Αποκαλυπτική ως προς αυτό ήταν η ομιλία του Μ. Θεοδωράκη σε εκδήλωση της Κίνησης στην Αργυρούπολη, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε:
«...η βασική διεθνής αντίθεση ανάμεσα στις δυνάμεις του Κακού και του Καλού περνά κάθετα μέσα σε κάθε Εθνος - κράτος και γίνεται η κυρίαρχη αντίθεση που χωρίζει τους "Κακούς" της κάθε χώρας, δηλαδή το σύνολο των δυνάμεων της εξάρτησης από την Υπερδύναμη και τις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης, από τους "Καλούς", δηλαδή τους ανεξάρτητους πολίτες της κάθε χώρας που δεν δέχονται και αντιστέκονται στο νέο ολοκληρωτισμό που απειλεί το σύνολο της ανθρωπότητας.
Κάθε άλλου είδους αντίθεση που χώριζε έως τώρα τις κοινωνίες των Εθνών - Κρατών που βρίσκονται στο στόχαστρο, εξακολουθεί μεν να υπάρχει, αποκτά όμως δευτερεύουσα σημασία μπροστά σ' αυτή τη βασική αντίθεση που η έκβασή της θα σημάνει είτε την πλήρη εξουθένωση είτε ένα νέο ξεκίνημα του κάθε λαού».
Αυτή η τοποθέτηση, αθωώνει την άρχουσα τάξη για τα δεινά που φορτώνουν στο λαό. Στον αντίποδα, ενοχοποιείται μόνο μια υπερδύναμη! Η πάλη των τάξεων διαγράφεται μονοκονδυλιά και στη θέση της ξεφυτρώνει η πάλη του καλού με το κακό, που, κατά την ΚΑΠ, διαπερνά διαταξικά τις κοινωνίες, ενώνει αστούς και εργάτες, εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους.
Επικίνδυνα κηρύγματα για το λαό
Πρωταρχικός στόχος της «Κίνησης», το «να δημιουργηθεί ένα συμπαγές μέτωπο των Εθνών - Κρατών (...) ώστε να αλλάξει όλη η ως σήμερα εικόνα που έχουμε για την τακτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την άμυνα και σε συνέχεια για την επίθεση των ανεξάρτητων πολιτών».
Εδώ, με βάση την ανάλυση «καλού - κακού» αναζητά ουσιαστικά άλλους, καλούς ιμπεριαλιστές συμμάχους.
Μοναδικός καημός της «Κίνησης» είναι η δήθεν «υποταγή» της ΕΕ στις «επιδιώξεις της Υπερδύναμης». Βγάζει μάτι η προσπάθειά της να αποκαθάρει την ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία απ' τις αμαρτίες της και να την παραδώσει άσπιλη και αμόλυντη στις λαϊκές συνειδήσεις. Αναφέρει ο Μ. Θεοδωράκης σχετικά: «Να πείσουμε τους ανεξάρτητους πολίτες του Δυτικού Κόσμου ότι ο σημερινός θανατηφόρος κίνδυνος για την ανθρωπότητα προέρχεται από την ιμπεριαλιστική στρατηγική και τακτική του Αμερικανικού Ιμπεριαλισμού».
Η ΕΕ, όμως, δεν είναι υποταγμένη στις ΗΠΑ, ούτε λιγότερο υπεύθυνη για τα δεινά που έχει προκαλέσει ο ιμπεριαλισμός. Ευρωενωσιακός και αμερικάνικος ιμπεριαλισμός είναι συνεργάτες και σύμμαχοι όταν πρόκειται και με τον πόλεμο να βάλουν στο χέρι τον πλούτο χωρών και λαών, αντίπαλοι μόνο στη μοιρασιά των λαφύρων.
Ακόμα, η ΚΑΠ θέλει να πείσει - όπως λέει - τους «εργαζόμενους, αγρότες, υπαλλήλους, επαγγελματίες, επιστήμονες, διανοούμενους, την εργαζόμενη και σπουδάζουσα νεολαία» ότι «ανήκουν στο ενιαίο πατριωτικό στρατόπεδο των ανεξάρτητων πολιτών με στόχους την Εθνική Ανεξαρτησία, τη Λαϊκή Κυριαρχία και την πατριωτική αναγέννηση μέσα σε μια Ελλάδα ελεύθερη». Ανεξαρτησία από ποιον; Η Ελλάδα δεν είναι χώρα υπό κατοχή, ούτε υποταγμένη. Με τη θέλησή των αστών και για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους επιλέγει συμμετοχή σε ενώσεις, όπως η ΕΕ, σε στρατιωτικούς οργανισμούς του ιμπεριαλισμού, όπως το ΝΑΤΟ, προκρίνει νέες κολεγιές όπως τώρα με το Ισραήλ.
Στην Ελλάδα υπάρχει ισχυρή εξουσία του κεφαλαίου. Δε βασίλευε η λαϊκή θέληση την οποία ανέτρεψε η τρόικα, όπως ισχυρίζεται η «Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών». Ακριβώς επειδή εξουσιάζει το κεφάλαιο, η εργατική τάξη και ο λαός «απογυμνώνονται» από δικαιώματα, κάτι που συνέβαινε και προ του μνημονίου. Και γι' αυτόν το λόγο ο αγώνας που απαιτείται να αναπτυχθεί πρέπει να είναι ταξικός, αντιμονοπωλιακός αντιιμπεριαλιστικός στην προοπτική της ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου και της επιβολής του άλλου δρόμου ανάπτυξης. Πραγματική λαϊκή κυριαρχία θα υπάρξει μόνο στο πλαίσιο μιας λαϊκής εξουσίας.
Αυταπάτες
Είναι παραπάνω από προφανές ότι η ρητορεία της ΚΑΠ αντικειμενικά δρα αποπροσανατολιστικά για τις εργατικές λαϊκές συνειδήσεις, αφού παραποιεί την πραγματικότητα, αποσπά την προσοχή απ' τις πραγματικές αιτίες και της κρίσης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο λαός, τον σπρώχνει τελικά σε αγώνα με ξένες σημαίες για αλλότρια συμφέροντα.
Κατά τ' άλλα, ο Μ. Θεοδωράκης εγκαλεί και το ΚΚΕ ότι με την παρουσία του στη Βουλή δίνει στην κυβέρνηση «σφραγίδα νομιμότητας» και το εντάσσει σε ένα «τερατώδες κύκλωμα», καθώς «οι δυνάμεις της κοινοβουλευτικής Αριστεράς έχουν την αυταπάτη ότι είναι ικανές να χτυπήσουν την εξάρτηση από τα μέσα»!
Πρόκειται για πλήρη διαστρέβλωση της στρατηγικής και των θέσεων του ΚΚΕ. Γιατί το ΚΚΕ λέει πως στα πλαίσια της αλληλεξάρτησης του κεφαλαίου και της παγκόσμιας αγοράς και λόγω της ανισόμετρης ανάπτυξης, η άρχουσα τάξη της Ελλάδας συνειδητά συμμετέχει, από υποδεέστερη θέση στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα και όχι γιατί κάποιοι «κακοί» την υποχρεώνουν. Εδώ δε μπορούν να υπάρχουν ισότιμες σχέσεις ανάμεσα στους καπιταλιστές που με βάση το μέγεθός τους συνυπάρχουν και ανταγωνίζονται μεταξύ τους, και όλοι μαζί κάνουν πόλεμο στους λαούς χτυπώντας τα δικαιώματά τους. Το ΚΚΕ παλεύει για τη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν στην ανατροπή της εξουσίας της ντόπιας αστικής τάξης και των κομμάτων της, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία που θα απεξαρτήσει οριστικά την οικονομία από τους ιμπεριαλιστές.
Στον αντίποδα, η «Κίνηση» και άλλες όμορες δυνάμεις προσπαθούν να καλλιεργήσουν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις στο λαό για την πραγματική αιτία των δεινών που βιώνει και, πολύ περισσότερο, να συσκοτίσουν τη μοναδική φιλολαϊκή διέξοδο που μπορεί να ανατείλει από την καπιταλιστική κρίση.
Είναι χαρακτηριστικές οι απόψεις που διακινεί ο Αμερικανός Lex Jones στα συγγράμματά του, τα οποία η ΚΑΠ θεώρησε τόσο σημαντικά, ώστε να απευθύνει έκκληση στα μέλη της να τα εμπεδώσουν οργανώνοντας ακόμα και ομάδες μελέτης. Ισχυρισμοί όπως: Η ΕΕ είναι κατασκεύασμα των ναζί για αναγέννηση στο μέλλον του τέταρτου Ράιχ, μια προσπάθεια 130 ατόμων να «ανατρέψουν δημοκρατικές διαδικασίες σε παγκόσμιο επίπεδο και να φέρουν μια Παγκόσμια Κυβέρνηση για να ελέγχουν κάθε πτυχή της ζωής μας».
Οτι η Ομάδα Μπίλντεμπεργκ, αυτή η λέσχη των καπιταλιστών και των πολιτικών τους εκπροσώπων που επεξεργάζεται στρατηγική ενάντια στους λαούς, «είναι μια συγχώνευση ναζιστικών πόρων μαζί με πόρους του αγγλοαμερικανικού κατεστημένου για παγκόσμια κυριαρχία εναντίον της Ρωσίας, Κίνας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, Ασίας και Αφρικής». Οτι, τέλος, στην Ελλάδα έχουμε «μια κυβέρνηση - μαριονέτα που προδίδει το ελληνικό έθνος. Πρέπει να διώξετε τους αλήτες - κλέφτες από κάθε κυβερνητικό πόστο», για να μείνει βέβαια απείραχτο το κεφάλαιο και η πολιτική του εξουσία.
Να γίνει ο πλούτος λαϊκή περιουσία
Ολες οι παραπάνω «αναλύσεις» στόχο έχουν να κρύψουν το γεγονός ότι ΕΕ και ΗΠΑ είναι δυο από τα διάφορα ανταγωνιζόμενα μεταξύ τους ιμπεριαλιστικά κέντρα και πως στο εσωτερικό της ΕΕ αναπτύσσονται ισχυρές αντιθέσεις, εξαιτίας της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης και των ανταγωνισμών ανάμεσα στις αστικές τάξεις των χωρών - μελών.
Συνέπεια αυτής της ανισομετρίας είναι η υποδεέστερη θέση της ελληνικής αστικής τάξης στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, συγκριτικά με άλλες ισχυρές καπιταλιστικές, γεγονός το οποίο η «Κίνηση» και οι θεωρητικοί της ερμηνεύουν σαν «εξάρτηση», για να θολώσουν τα νερά και τη διέξοδο για το λαό, που ταυτίζεται με την ανατροπή της ντόπιας αστικής τάξης και της πολιτικής της εξουσίας.
Η αστική τάξη της Ελλάδας για τα συμφέροντά της συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στους διάφορους διακανονισμούς που γίνονται στο εσωτερικό της, προσπαθώντας να πάρει ό,τι περισσότερο γίνεται για τον εαυτό της, ανάλογα με τη δύναμη και το συσχετισμό δύναμης.
Κατά συνέπεια, όποιος σήμερα θέλει να αντιπαλέψει την ΕΕ, αυτό σημαίνει αποδέσμευση και η εξουσία στο λαό, με τον πλούτο της χώρας να γίνεται λαϊκή ιδιοκτησία με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, πανεθνικό σχεδιασμό, εργατικό έλεγχο, την αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.
Αυτό είναι ένα πραγματικά λαϊκό, απελευθερωτικό κίνημα, από την αστική τάξη και τον καπιταλισμό, από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους ιμπεριαλιστές.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ



Β.Ν

ΤΥΦΛΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Ή ΜΑΤΑΚΙ;

Καταχρηστική η επίσχεση

Νέα ήθη στον τομέα της εργασίας εισαγάγει ο Άρειος Πάγος καθώς έκρινε καταχρηστική την κίνηση να προβούν σε επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι που δεν πληρώνονται από τον εργοδότη τους. Με την ίδια πάντως απόφαση, οι ανώτατοι δικαστές αποφάνθηκαν ότι είναι παράνομη η απόλυσή τους.
Ακολουθώντας τη "σολομώντειο λύση", οι ανώτατοι δικαστές της χώρας έκρινα πως είναι καταχρηστική η επίσχεση εργασίας, στην οποία είχε προβεί εργαζόμενος επειδή δεν πληρωνόταν. Αντίθετα οι αρεοπαγίτες έκριναν παράνομη την απόλυσή του.
Με αυτή την απόφαση καθίσταται σαφές πως ο εργαζόμενος ο οποίος δεν πληρώνεται, έχει καταρχήν τη δυνατότητα να προβεί σε επίσχεση εργασίας, δηλαδή, να απέχει από την εργασία του, μέχρι ο εργοδότης του να του καταβάλει (πληρώσει) τις καθυστερούμενες αποδοχές του.
Όμως, η επίσχεση εργασίας πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο των ορίων της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών που προβλέπει το άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα, επισημαίνεται στη δικαστική απόφαση και υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία (Ν. 2112/1920 και 3198/1955) η καταγγελία της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου για να είναι έγκυρη πρέπει να γίνεται εγγράφως και να καταβληθεί παράλληλα η νόμιμη αποζημίωση ασχέτως του λόγου που προκάλεσε την καταγγελία, εκτός εάν έχει υποβληθεί σε βάρος του μισθωτού μήνυση για διάπραξη αξιόποινης πράξης (κλοπή, κατάχρηση κ.λπ.).
Σύμφωνα με το ιστορικό, που αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, θερμαστής προσελήφθη το 1987 σε συνεταιριστικό εργοστάσιο παστερίωσης γάλακτος στη Μαγνησία, το οποίο το 1993 παρουσίασε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα.
Έτσι, καθυστέρησε την καταβολή των αποδοχών του θερμαστή ύψους 14.000 ευρώ και ο τελευταίος άσκησε το δικαίωμα επίσχεσης.
Η επιχείρηση κάλεσε τον εργαζόμενο να προσέλθει στην εργασία του δηλώνοντας ότι θα του καταβάλει μέρος των οφειλόμενων αποδοχών, αλλά ο εργαζόμενος αρνήθηκε και έτσι του επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή στέρησης αποδοχών δέκα ημερών λόγω αδικαιολόγητης απουσίας, ενώ τον κάλεσε να της γνωστοποιήσει εάν έχει πρόθεση να συνεχίσει ή όχι την εργασία του.
Όταν ο θερμαστής δεν ανταποκρίθηκε, η επιχείρηση κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας, χωρίς όμως να καταβάλει αποζημίωση.
Η υπόθεση έφτασε τελικά στα δικαστήρια, τα οποία και έκριναν ότι η επίσχεση εργασίας υπερβαίνει τα όρια που διαγράφονται στο άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα (καλή πίστη κ.λπ.) και δεν δικαιούται τους μισθούς υπερημερίας, καθώς η καθυστέρηση καταβολής των αποδοχών δεν οφειλόταν στην υπαιτιότητα ή δυστροπία της επιχείρησης, αλλά στην ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική κατάσταση που είχε περιέλθει, την οποία και γνώριζε ο θερμαστής.
Αντίθετα, κρίθηκε παράνομη η μη καταβολή αποζημίωσης μετά την καταγγελία της σύμβασης εργασίας, ανεξάρτητα εάν η συμπεριφορά του εργαζόμενου ήταν αντισυμβατική και η καταγγελία κρίθηκε παράνομη.

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Ερώτηση για την άσκηση καταστολής πλήθους

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κατατέθηκε χτες προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας

Από προηγούμενη άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για επιχειρήσεις καταστολής σε κατοικημένη περιοχή
Ερώτηση για τη στρατιωτική άσκηση που έγινε στις 3 και 4 του Φλεβάρη στην περιοχή Αργυρούπολη του Κιλκίς, με σενάριο τη διεξαγωγή επιχείρησης σε κατοικημένες περιοχές για την αντιμετώπιση διαδηλωτών και την καταστολή πλήθους, κατέθεσαν προς τον αρμόδιο υπουργό οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου.
Στην Ερώτηση καταγράφεται το ιστορικό παρόμοιων ασκήσεων και μεταξύ άλλων τονίζεται: «Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας παράλληλα με την παρουσίαση και τη συμμετοχή στους στρατούς κατοχής των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΝΑΤΟ - ΕΕ και άλλων, τώρα εντελώς συγκεκριμένα φαίνεται ότι εκπαιδεύονται και για την αντιμετώπιση του εσωτερικού εχθρού στα πλαίσια των λεγόμενων "ασύμμετρων απειλών" και της "τρομοκρατίας", υλοποιώντας την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη και την έκθεση Σολάνα, σύμφωνα με την οποία οι τρομοκράτες βρίσκονται και εντός της ΕΕ.
Οι επαναλαμβανόμενες αυτές ασκήσεις των ειδικών δυνάμεων που καμιά σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας δημιουργούν ερωτηματικά, ανησυχία και διαμαρτυρίες όχι μόνο από τους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά ευρύτερα από κάθε γωνιά της χώρας.
Ερωτηματικά εγείρει και η χρονική περίοδος που συμπίπτει με την επίθεση ΔΝΤ - ΕΕ - κυβέρνησης στο βιοτικό επίπεδο, τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, όπως έγινε με τη συλλογή απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη, όπου οι ειδικές δυνάμεις χρησιμοποιήθηκαν σαν απεργοσπαστικός μηχανισμός».
Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν:
  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε οι ειδικές δυνάμεις να μην αξιοποιούνται σαν απεργοσπαστικός μηχανισμός, να μην εμπλακούν αρνητικά στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων;
  • Εξετάζει η κυβέρνηση τη διακοπή ασκήσεων παρόμοιων της άσκησης στην περιοχή Αργυρούπολης Κιλκίς;
  • Πώς συγκεκριμένα μπορεί να διαβεβαιώσει ότι αυτές οι ασκήσεις δεν στοχεύουν τον "εσωτερικό εχθρό", το λαϊκό κίνημα;

Στα δημαρχεία δεκάδων πόλεων η αγωνιστική συνάντηση αύριο

Με συγκεντρώσεις σε δήμους και παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς οργανώνεται η μέρα ολοήμερης κινητοποίησης

Από το πρωί μέχρι το βράδυ, οι ταξικές δυνάμεις «οργώνουν», αύριο Πέμπτη, κάθε τόπο δουλειάς, κάθε γειτονιά, στο πλαίσιο της μέρας ολοήμερης κινητοποίησης, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα από ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ, ΜΑΣ, έτσι ώστε να γίνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην οργάνωση της απεργίας στις 23 Φλεβάρη. ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ και ΜΑΣ καλούν τα πλατιά λαϊκά στρώματα να ενώσουν τη φωνή και τη δύναμή τους, ενάντια στην πολιτική που:

  • Καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και μετατρέπει τους τόπους δουλειάς σε κάτεργα.
  • Αυξάνει ανεργία, απολύσεις, ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Αφήνει απροστάτευτους τους ανέργους.
  • Ρίχνει το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση, μειώνοντας μισθούς και συντάξεις.
  • Αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
  • Με την ακρίβεια συνθλίβει τα ισχνά λαϊκά εισοδήματα.
  • Βάζει εμπόδιο στη μόρφωση των παιδιών.
  • Ιδιωτικοποιεί ό,τι έχει απομείνει.
  • Εμπορευματοποιεί Υγεία - Πρόνοια.
  • Καταστρέφει τους αυτοαπασχολούμενους.
Σε δεκάδες πόλεις, σε όλη τη χώρα, έχουν ήδη αποφασιστεί συλλαλητήρια με κοινό τόπο συγκέντρωσης τα δημαρχεία των πόλεων, στις 6 μ.μ., δίνοντας το στίγμα της απάντησης στην εντεινόμενη επίθεση κυβέρνησης, εργοδοσίας, τρόικας και των συμμάχων τους. Μόνο στην Αττική έχουν οριστεί συγκεντρώσεις και πικετοφορίες συνολικά σε 32 δήμους: Αθηναίων, Βύρωνα, Γαλατσίου, Δάφνης - Υμηττού, Ζωγράφου, Καισαριανής, Φιλαδέλφειας, Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Χαλανδρίου, Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, Αγίου Δημητρίου, Ηλιούπολης, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου - Ταύρου, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου.
Πλούσια δραστηριότητα
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα ταξικά συνδικάτα έχουν ήδη προγραμματίσει μια σειρά από δραστηριότητες, για την αυριανή μέρα, με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων. Αναλυτικά: Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο δημόσιο τομέα θα αξιοποιήσουν τη στάση εργασίας (11.30 π.μ. - λήξη ωραρίου), προχωρώντας σε συγκεντρώσεις και μαζώξεις σε κάθε χώρο των επιτροπών αγώνα. Περιοδείες θα γίνουν σε υπουργείο Βιομηχανίας, Εσωτερικών, ΕΟΤ, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Εθνικό Τυπογραφείο και ΟΑΕΕ (Ακαδημίας). Το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Αττικής καλεί τους εργαζόμενους, είτε είναι συμβασιούχοι (που έχουν 24ωρη απεργία) είτε είναι μόνιμοι (και έχουν στάση εργασίας 11 π.μ. - λήξη ωραρίου), σε κάθε δήμο, να δράσουν με συγκεντρώσεις, καταλήψεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας. Στον κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πραγματοποιούν σύσκεψη στις 5.30 μ.μ., στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όρ.). Ταυτόχρονα, έχουν ήδη πραγματοποιήσει και θα εντείνουν τις εξορμήσεις και συζητήσεις σε χώρους δουλειάς, δίνοντας βαρύτητα στα μεγαλύτερα εργοστάσια του κλάδου όπως στην ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ, το ΜΠΟΞΕΡ - ΦΕΙΔΑΣ, τον ΜΠΟΥΡΝΑΖΟ, την ELITE κλπ. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών προχωρά σε στάση εργασίας των λογιστών όλης της χώρας, αύριο, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου. Οι Λογιστές θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο ΣΕΒ στη 1 μ.μ. και στη συνέχεια στο υπουργείο Οικονομικών στις 2 μ.μ. Στα «γεμάτα» έχουν μπει και οι οικοδόμοι. Αύριο, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας πραγματοποιεί το πρωί συγκέντρωση στο εργοτάξιο της ΠΕΤΡΟΛΑ και σε ΣΠΑΤΑ, Λ. Συγγρού και Θησέως. Επιπλέον, θα προχωρήσει σε εξορμήσεις σε σταθμούς του ΜΕΤΡΟ, ενημερώνοντας για την απεργία, σε ΟΑΕΔ και σε νυχτερινό σχολείο στο Αιγάλεω.
Εξορμήσεις παντού
  • Στον κλάδο του Μετάλλου: ΓΑΒΑΛΑΣ, ΜΕΒΑΚΟ, ΒΙΕΜΕΤ, ΕΥΡΩΚΑΜΤΙΚΗ, ΚΡΑΝΤΕΞ, ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ, ΖΥΓΟΜΕΤΑΛ.
  • Στους ιδιωτικούς υπαλλήλους στην ICAP και τους εμποροϋπάλληλους στο MALL Αγ. Δημητρίου.
  • Στις τηλεπικοινωνίες: ΟΤΕ ΝΗΜΑ, ΟΤΕ ΑΘΗΝΑΣ, ΟΤΕ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ.
  • Στον κλάδο τροφίμων - γάλακτος - ποτών: ΚΑΤΣΕΛΗΣ, TASTY, ΝΙΚΑΣ, ΦΑΓΕ και ΕΒΓΑ.
  • Στον κλάδο του χρηματοπιστωτικού: CITYbank, PRObank, ΕΘΝΙΚΗ Πραξιτέλους, ΑΓΡΟΤΙΚΗ και ΕΜΠΟΡΙΚΗ.
  • Στον κλάδο της ενέργειας: ΕΛΠΕ Ελευσίνας, Ασπροπύργου, ΕΚΟ Εμπορία, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών, ΤΕΡΝΑΚ και ΔΕΗ.
  • Στο επισιτισμό - τουρισμό - ξενοδοχεία: ROYAL OLYMPIC, HILTON και METROPOLITAN.
  • Σε Τύπο - Χαρτί: MDK, ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ, ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ.
Στο επίκεντρο της πάλης των ταξικών συνδικάτων είναι τα θέματα Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας. Σε αυτό το πλαίσιο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας θα περιοδεύσουν:
  • Σήμερα, Τετάρτη, στα Πρακτορεία Τύπου. Την ίδια μέρα θα παραβρεθούν στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της «SOFTEX».
  • Αύριο, Πέμπτη, στη «Βιβλιοσυνεργατική».

Καταγγέλλουν τη φάμπρικα συνδικαλιστικών διώξεων

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας για τη βιομηχανία μηνύσεων και δικαστικών διώξεων που έχει «στηθεί» σε βάρος τους, έκαναν χτες, στον προϊστάμενο Εισαγγελίας Πειραιά Ν. Ποιμενίδη, αντιπροσωπείες από τις διοικήσεις των ταξικών κλαδικών εργατικών Ενώσεων Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών, Ενωση Ηλεκτρολόγων Πλοίων και Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών Πειραιά.
Η συνδικαλιστική δράση που αναπτύσσουν τα σωματεία και οι συνδικαλιστές στην οργάνωση της πάλης των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, αλλά και οι προσπάθειές τους για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς έχει μπει στο στόχαστρο των εργοδοτικών Ενώσεων, οι οποίες έχουν στήσει ολόκληρη φάμπρικα μηνύσεων και δικών. Ομως, το θέμα δε σταματά εδώ. Οπως σημειώνουν τα σωματεία στο υπόμνημα που κατέθεσαν στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας: «Το τελευταίο διάστημα, όμως, παρατηρούμε και αλλαγή τακτικής, στην οποία εμπλέκεται και η "ανεξάρτητη", "τυφλή" δικαιοσύνη. Οι εργοδοτικές Ενώσεις κάνουν απλά καταγγελίες και η σκυτάλη της βιομηχανίας των συνδικαλιστικών διώξεων έχει περάσει στην Εισαγγελία Πειραιά, η οποία δρα αυτεπαγγέλτως».
Εχει χαθεί ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού των μηνύσεων, αλλά και των διώξεων που έχουν ασκηθεί αυτεπαγγέλτως στα προεδρεία των σωματείων και στα μέλη των διοικήσεων. Για παράδειγμα, προχτές τα σωματεία παρέλαβαν άλλες 60 μηνύσεις για συνδικαλιστές και πρωτοπόρους εργάτες, ενώ μόνο σε βάρος του προέδρου της Ενωσης Αμμοβολιστών Γιάννη Δεληγιάννη έχουν ασκηθεί πάνω από 30!
Τα σωματεία καταγγέλλουν επίσης με το υπόμνημά τους ότι είναι άξιον απορίας το γεγονός ότι οι ίδιοι συνδικαλιστές που έχουν γίνει «στόχος» των διώξεων, αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα και απειλές, όπως και επιθέσεις από «αγνώστους». Τελευταίο κρούσμα, η επίθεση που δέχτηκε μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου το περασμένο Σάββατο το βράδυ έξω από το σπίτι του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ευτυχώς ελαφρά.
«Προσπαθούν να εμποδίσουν τη συνδικαλιστική μας δράση, σημειώνουν τα σωματεία, αφού όλες οι άλλες μέθοδοι έχουν αποτύχει», «ευελπιστούν ότι θα τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους κάμπτοντας έτσι το αγωνιστικό φρόνημά τους» και ξεκαθαρίζουν: «Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στη μακρόχρονη ιστορία του ποτέ δεν τρομοκρατήθηκε, ούτε λύγισε. Αντίθετα, πεισμώνουμε αντλώντας δύναμη από το δίκιο του αγώνα μας για την προάσπιση των συμφερόντων των οικογενειών μας και το όραμά μας για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Συνεχίζουμε πιο αποφασισμένοι. Εχουμε τη δύναμη, τη θέληση και ξέρουμε και τον τρόπο να απαντήσουμε».

Ασύλληπτη ληστεία

Κραυγαλέα απόδειξη για το μέγεθος της ασύλληπτης ληστείας του λαού από τους μεγαλοεπιχειρηματίες αποτελεί το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ», σύμφωνα με το οποίο οι καταθέσεις των Ελλήνων καπιταλιστών στις ελβετικές τράπεζες ξεπερνούν τα 600 δισεκατομμύρια ευρώ! Το αστρονομικό αυτό ποσό, διπλάσιο σχεδόν του κρατικού χρέους, απαντάει και στο γνωστό ερώτημα «πού πήγαν τα λεφτά»: Στις τράπεζες της Ελβετίας! Και είναι μόνον ένα μέρος των «κλεμμένων». Τουλάχιστον 200 δισ. ευρώ βρίσκονται στα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ απροσδιόριστο μέρος σε άλλα χρηματοκιβώτια και «οφ σορ» του πλανήτη. Δεν μπορούν, λοιπόν, να έρχονται οι άρπαγες του παραγόμενου πλούτου του λαού και να του ζητάνε να πληρώσει την κρίση τους. Τώρα, ακόμη πιο αποφασιστικά, η εργατική τάξη, όλος ο λαός να απορρίψουν το ιδεολόγημα των αστικών προπαγανδιστικών επιτελείων για τη δήθεν ενοχή και συνευθύνη τους στην κρίση που δημιούργησε το κεφάλαιο, να ενισχύσουν αποφασιστικά την οργανωμένη δράση τους στο κίνημα, στο δικό τους ενιαίο μέτωπο, διεκδικώντας ικανοποίηση όλων των αναγκών τους, απορρίπτοντας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στον αγώνα ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου, για λαϊκή εξουσία και οικονομία. Να εκφράσουν άμεσα την αποφασιστική τους εναντίωση στη σημερινή πολιτική, στην απεργία στις 23 του Φλεβάρη.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «DER SPIEGEL»

Τεράστια ελληνικά κεφάλαια στα σεντούκια της Ελβετίας
Το μέγεθος της ληστείας του λαού από μια χούφτα πλουτοκράτες δείχνει το δημοσίευμα του περιοδικού
Αμύθητο πλούτο, που έχει παραχθεί με τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, κρατάει συσσωρευμένο σε τράπεζες της Ελβετίας το ντόπιο κεφάλαιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», το οποίο αναφέρει εκτιμήσεις ότι «οι Ελληνες έχουν καταθέσει περίπου 600 δισ. ευρώ στην Ελβετία, δηλαδή σχεδόν τρεις φορές περισσότερα χρήματα απ' όσα στην ίδια τη χώρα τους».
Κίνητρο για το δημοσίευμα δεν αποτέλεσε βέβαια ο «πόνος» του περιοδικού για τον κλεμμένο πλούτο των Ελλήνων εργαζόμενων, αλλά οι πληροφορίες που θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να ετοιμάζεται για διαπραγματεύσεις με την Ελβετία, με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών γύρω από τη φοροδιαφυγή, καθώς εκτιμάται ότι «μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων δεν έχει δηλωθεί στην εφορία».
Σύμφωνα με το «Der Spiegel», στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός υπήρξαν επαφές για το θέμα μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και της προέδρου της Ελβετικής Ομοσπονδίας Micheline Calmy-Rey, με στόχο να εντοπιστούν οι φοροφυγάδες και να καταβάλουν εκ των υστέρων τον προβλεπόμενο φόρο. Τη συνάντηση επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Χτες, ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος έσπευσε να καθησυχάσει την ντόπια πλουτοκρατία για τις προθέσεις της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν τόσα χρήματα είναι υπερβολή» και πως «220-230 δισεκατομμύρια είναι οι καταθέσεις των Ελλήνων εντός της χώρας (...) δεν μπορώ να έχω σαφή τάξη μεγέθους αλλά να είναι 100-150 (στις ελβετικές τράπεζες)». Ο ίδιος είπε ότι τα χρήματα αυτά κατά την κατάθεσή τους έχουν ελεγχθεί, οπότε θεωρητικά δεν είναι «μαύρα» ή έχουν «λευκανθεί».
Το ΚΚΕ
Σε σχόλιο για το δημοσίευμα του «Spiegel», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Η αποκάλυψη του "Spiegel" ότι σε ελβετικές τράπεζες βρίσκονται εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από την Ελλάδα, δείχνει το μέγεθος της ληστείας που έχουν υποστεί οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι από βιομήχανους, εφοπλιστές και τραπεζίτες, εφόσον το αστρονομικό ποσό των 600 δισ. είναι μόνο ένα μέρος του κλεμμένου πλούτου. Ο λαός να μην ανεχθεί άλλο τον εμπαιγμό και τα ψεύτικα διλήμματα των κομμάτων που υπηρετούν την πλουτοκρατία».

«... οι νέοι με τα πρησμένα πόδια που τους έλεγαν αλήτες... »

Τσουβαλιάζουν την άρνηση του λαού να καταβάλει λύτρα στα διόδια των εργολάβων, με την τραμπούκικη επίθεση των κάφρων στο «Θέατρο Τέχνης» (αλήθεια, οι πρόεδροι των ποδοσφαιρικών ομάδων ποιας κοινωνικής τάξης «φιντάνια» είναι, της εργατικής;).
*
Τσουβαλιάζουν τις διαμαρτυρίες του λαού και την άρνηση πληρωμής των κατά 40% ακριβότερων εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με την προβοκατόρικη επίθεση κατά του βουλευτή Χατζηδάκη (αλήθεια, πότε θα πιάσουν τους δράστες;).
*
Τσουβαλιάζουν τις απεργιακές διαδηλώσεις του λαού, με τη δράση των δολοφόνων που έδρασαν στη «Μαρφίν» (αλήθεια, πότε θα πιάσουν τους εγκληματίες;).
*
Τσουβαλιάζουν τις κινητοποιήσεις στα λιμάνια, με τη δράση των κουκουλοφόρων και με τις μολότοφ (αλήθεια, ποιοι κουκουλοφόροι είναι οι «καλοί», οι δικοί τους, αυτοί που σε όλες τις διαδηλώσεις «τα λένε» με ΜΑΤ και ένστολους;).
*
Τσουβαλιάζουν την «παρανομία» των μεταναστών, με την παρανομία της φοροδιαφυγής (αλήθεια, τα 600 δισ. ευρώ που σύμφωνα με το «Σπίγκελ» είναι κατατεθειμένα από τους Ελληνες πλουτοκράτες - «πατριώτες» σε ελβετικές τράπεζες είναι φορολογικώς «τακτοποιημένα»;).
*
Και αφού, λοιπόν, τα τσουβαλιάσουν όλα αυτά μαζί, αμέσως μετά ποζάρουν με εκείνο το προσποιητό ύφος που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση, σπεύδουν να πουλήσουν την πεποιημένη οργή τους για «δίκιο», συναγωνίζονται ποιος θα καπαρώσει το έπαθλο της υστερίας και κραυγάζουν:
«Ανομία!». «Ανομία!»
***
Αυτή είναι η εικόνα που θέλουν να εμφανίζουν βδομάδες τώρα οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης στις δημόσιες εμφανίσεις τους.
Αυτό είναι το πνεύμα που περιέχεται στα «σκονάκια» που διοχετεύουν οι κυβερνώντες στους ανθρώπους τους στον Τύπο.
Αυτό είναι το καθημερινό μοντέλο «ενημέρωσης» που υφίστανται οι τηλεθεατές από τα κανάλια.
*
Εκεί, δε, στα τηλεοπτικά κανάλια, γίνεται το έλα να δεις.
Αλίμονο σε όποιον «αντιρρησία» της καθεστωτικής πολιτικής πέσει στα χέρια τους. Αφού τον στήσουν απέναντι από τους «αδέκαστους» συνομιλητές του (συνομιλητές, τρόπος του λέγειν, αφού σπανίως αφήνουν τον «κατηγορούμενο» να αρθρώσει λέξη), τον «περιποιούνται» με συνοπτικές διαδικασίες.
Οι άνθρωποι των καναλιών έχουν πετύχει αυτό που λέμε «τρία σε ένα»: Είναι, ταυτόχρονα, «εισαγγελείς», «ανακριτές» και «δήμιοι» μαζί.
***
Το τρέχον «υπερόπλο» για την «εξόντωση» του «εχθρού λαού», του «παράνομου λαού», η βασική μεθοδολογία για την ενοχοποίηση κοινωνικών στρωμάτων ως φορέων της «αυτοδικίας» και της «ζούγκλας», περνά, όπως είδαμε, μέσα από το λαϊκισμό του «φύρδην μίγδην».
*
Παλιά τακτική, αν κρίνουμε από το στίχο του Ελύτη: «...οι νέοι με τα πρησμένα πόδια που τους έλεγαν αλήτες».
Οταν οι «από πάνω» δεν μπορούν ούτε κατά διάνοια να ισχυριστούν ότι η πολιτική τους είναι «δίκαιη», τότε επιλέγουν να συκοφαντούν τους «από κάτω» που απειθαρχούν στην άδικη πολιτική τους, αποκαλώντας τους «χουλιγκάνους», «ασυνείδητους», «τζαμπατζήδες», «εκβιαστές» και ενίοτε «τρομοκράτες».
*
Αυτός ακριβώς ο λαϊκισμός, όπως και κάθε άλλη έκφραση λαϊκισμού, χάσκει την ένδεια των επιχειρημάτων όσων τον χρησιμοποιούν ως καταφύγιο.
Είναι ομολογία πως η ταξική αγριότητα έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που για να επικρατήσει το ταξικό «δίκιο» των αστών «δημοκρατών» δεν μπορούν παρά να επιδίδονται στην απροκάλυπτη προβοκάτσια και στην υποτίμηση της νοημοσύνης των «ιθαγενών».
*
Αλλά όλα τα προηγούμενα, στην περίπτωσή μας, σημαίνουν κάτι περισσότερο:
Σε μια Ελλάδα που ο λαός της χειμάζεται και εξανδραποδίζεται, από τη στιγμή που ο λαϊκισμός της προβοκάτσιας και της συκοφαντίας έχει αναδειχτεί σε βασικό εργαλείο προπαγάνδας της κυβέρνησης, τότε ας μην έχουμε καμία αυταπάτη: Πρόκειται για λαϊκισμό - πρελούδιο μεγαλύτερης έντασης της καταστολής και της κρατούσας αυθαιρεσίας.
Η Ιστορία προσφέρει πλούσια εμπειρία. Οποτε η άρχουσα τάξη χρησιμοποίησε την απίθανη συκοφαντία, το διαρκές «διαίρει και βασίλευε», την ποινικοποίηση και την απροσχημάτιστη υποτίμηση της νοημοσύνης του λαού ως κυρίαρχο πολιτικό της λόγο, συνελήφθη επ' αυτοφόρω να απεργάζεται, ως επόμενο βήμα της, την «υποτίμηση» και των ελευθεριών του λαού.

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ

ΣΩΜΑΤΕΙΑ Ν/ ΖΩΝΗΣ                                  Πειραιάς 3/2/2011
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο , το μεροκάματο είναι πλέον δυσεύρετο και η μεγάλη πλειοψηφία του Κλάδου οδηγείται μέρα με τη μέρα στην εξαθλίωση .
Το κομμένο ρεύμα και νερό  στα σπίτια των ανέργων είναι πλέον ο κανόνας και όχι η εξαίρεση .
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μας αγνοεί κατ’ εξακολούθηση , αρνούμενη να λάβει τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους . Συνεχίζοντας την αντιλαϊκή – αντεργατική πολιτική όλων των προηγούμενων Κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) προχωράει στην κατάργηση όποιων λαϊκών κατακτήσεων έχουν μείνει και επιτίθεται με μανία στο εισόδημα του λαού α) με μείωση μισθών – συντάξεων (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα)  , β) με επιβολή δυσβάσταχτων φόρων και κύμα ανατιμήσεων – αυξήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες .
Λέει ψέματα η Κυβέρνηση πως τα μέτρα αυτά τα παίρνει γιατί υπάρχει κρίση . Τα μέτρα αυτά τα είχαν σχεδιάσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και θα ισχύουν και μετά την κρίση . Στόχος τους είναι να μας στείλουν σαν πρόβατα στη σφαγή στους Εργοδότες . Να μετατραπούν οι εργασιακοί χώροι σε κάτεργα . Θέλουν να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα .
Την ίδια στιγμή μέσω Ο.Α.Ε.Δ. , ΕΣΠΑ , ΙΚΑ , Κρατικό προϋπολογισμό , εξασφαλίζει δεκάδες δις ευρώ για να χρηματοδοτήσει Βιομηχάνους – Εφοπλιστές – Τραπεζίτες , ενώ με το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο τους κάνει δώρο και νέες πιο προκλητικές φοροαπαλλαγές .
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αποπροσανατολίσει και να ρίξει τις ευθύνες στο λαό και τους εργαζόμενους (μαζί τα φάγαμε – φταίνε οι απεργίες και το ΠΑΜΕ – φταίει το υψηλό μεροκάματο) για τις αιτίες της ανεργίας .
Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις , τα σχέδια αποκαλύπτονται .
Η Κυβέρνηση εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα και χωρίς να νοιάζεται για τις επιπτώσεις , αποφάσισε το κλείσιμο του εμπορικού τμήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και σύναψε διακρατική συμφωνία με την Κίνα για χρηματοδότηση των Ελλήνων Εφοπλιστών να πάνε αυτοί τα Πλοία τους στα Κινέζικα Ναυπηγεία .
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ:
Ø  Άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους
Ø  Να ακυρωθεί η κατάπτυστη συμφωνία με την Κίνα για την χρηματοδότηση των Ελλήνων Εφοπλιστών ώστε αυτοί να πάνε τα καράβια τους στα Κινέζικα Ναυπηγεία
Ø  Να ανοίξει το εμπορικό τμήμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά( με νόμο που ψήφισαν από κοινού στις 30/9/2011 ΠΑΣΟΚ – ΝΔ κλείνει για 15 χρόνια) που βάζει ταφόπλακα και στην Ν/ΖΩΝΗ
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ  
ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ Ν/ ΖΩΝΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΔΗΜ. ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19 ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΤΗΛ :  2104110148 – 2104129496
                                                                                       Πειραιάς 07/02/2011
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΟΛΟΙ στη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ σήμερα ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011 στις 6.00 μ.μ.
 στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά , με ΘΕΜΑΤΑ: 
ü ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ.
ü ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ και ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ των ΑΓΩΝΩΝ μας  στην ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
ü ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για την Τ.Σ.Σ.Ε.

Συνάδελφοι, με την κατάπτυστη συμφωνία που υπέγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός με την Κινεζική κυβέρνηση για την χρηματοδότηση των Ελλήνων εφοπλιστών ώστε αυτοί να πάνε τα καράβια τους στα Ναυπηγεία της Κίνας, αλλά και την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (με την στήριξη στη Βουλή και της ΝΔ )  ,καθ’ υπόδειξη της Ε.Ε., να κλείσει για 15 χρόνια το εμπορικό τμήμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (από τις δεξαμενές του οποίου εξαρτώνται άμεσα οι δουλείες που θα μπουν στη Ν/ΖΩΝΗ )  αποκαλύπτεται και για τους πιο δύσπιστους ο βρώμικος πολιτικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να διαλύσει την Ν/ΖΩΝΗ και να υπονομεύσει συνολικά την Ναυπηγική Βιομηχανία της χωράς μας.
        Σε μια περίοδο που το μεγαλύτερο κομμάτι του κλάδου αδυνατεί να ανταπεξέλθει ακόμη και στις βασικές ανάγκες της καθημερινότητας ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΜΑΣ να εξασφαλίσουμε την ενότητα και την ενιαία δράση του Συνδικάτου μας σαν βάση για την ανάπτυξη αγώνων με τα αιτήματά μας για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους, αλλά και του δικαιώματός μας να έχουμε δουλειά με αξιοπρέπεια .
Συνάδελφοι
Οι Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ τις τελευταίες δεκαετίες με τις πολιτικές τους να χαρατσώνουν  τους εργαζόμενους για να χρηματοδοτούν στο όνομα της ανάπτυξης της ισχυρής Ελλάδας, Βιομηχάνους – Εφοπλιστές – Τραπεζίτες , δημιούργησαν την κρίση την οποία με τις ίδιες ακριβώς πολιτικές τώρα την φορτώνουν στην πλάτη μας .
Είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα για το Συνδικάτο μας να αξιοποιήσει την πείρα των αγώνων μας μέχρι σήμερα και να οργανώσει σε συνεργασία με τα υπόλοιπα σωματεία της Ν/ΖΩΝΗΣ πλατύ άνοιγμα στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες, τους συλλόγους των Γυναικών ,στα σχολεία και φυσικά τα σωματεία και τους εργαζόμενους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά με στόχο την δημιουργία μετώπου συμμαχιών στην βάση των κοινών αναγκών και συμφερόντων. Ένα λαϊκό μέτωπο που θα ρίξει νέες δυνάμεις στον αγώνα για να μην πληρώσει την κρίση ο λαός.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ  ΠΕΡΑΣΕΙ – ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Η ΔΥΝΑΜΗ–ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

«Τραμπούκοι» κατά συρροή

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ συκοφαντείται ως υπεύθυνος της ίδιας του της φτώχειας, καθότι «όλοι μαζί τα φάγαμε».
Ο δημόσιος υπάλληλος υβρίζεται, διότι είναι «κοπρίτης».
Ο μισθωτός κατηγορείται ότι είναι «ασυνείδητος» και μάλιστα «κατά συρροή», γιατί διαμαρτύρεται στις άνευ προηγουμένου αυξήσεις στα εισιτήρια των λεωφορείων.
Ο εποχούμενος ελεεινολογείται ως «τζαμπατζής» και μάλιστα «κατ' εξακολούθηση», επειδή αρνείται να δεχτεί τη ληστεία και να πληρώνει τα λύτρα των εργολάβων στα διόδια.
Οι απεργοί «λιντσάρονται» με την κατηγορία της «δολιοφθοράς» και οι διαδηλωτές με την κατηγορία του «σαμποτάζ» της ...σωτηρίας της χώρας.
Ο γιατρός στο νοσοκομείο «προπηλακίζεται» ως «εκβιαστής» του κοινωνικού συνόλου.
Οι μετανάστες στοχοποιούνται ότι είναι «μικρές μαφίες», από τις οποίες πρέπει να γίνει «ανακατάληψη των γειτονιών της Αθήνας».
*
ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΗΛΟ: Πάνω στο σβέρκο της κοινωνίας έχει κατακαθίσει μια κυβέρνηση, που - με τη συνεπικουρία των ξετσίπωτων στα ΜΜΕ - εκπροσωπεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας
με τον πιο χυδαίο,
με τον πιο «αστυνομικό»,
με τον πιο τραμπούκικο ιδεολογικά τρόπο.
*
ΕΙΝΑΙ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ αυτής της κυβέρνησης που με ύφος εκπροσώπου του Λουδοβίκου δήλωνε (4/02/2010) ότι
«οι κινητοποιήσεις των αγροτών μάς εκθέτουν σε διεθνές επίπεδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κοστίζουν στην εθνική οικονομία πάρα πολλά χρήματα καθημερινά».
*
ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ άνθρωπος, που με αφοπλιστικά ...εφοπλιστικό λεξιλόγιο κατηγορούσε τους επιστρατευμένους ναυτεργάτες (30/06/2010) ότι με τους αγώνες τους
«γίνεται η μεγαλύτερη δυσφήμιση της χώρας στο εξωτερικό».
*
ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙ ο Πεταλωτής που ανέλαβε να «συγυρίσει» τους ιδιοκτήτες των μικρών φορτηγών, αναλαμβάνοντας κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους να ενημερώσει το πανελλήνιο (29/9/2010) ότι το σοσιαλιστικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ έχει στόχο να
«εμπλουτίζει το νομικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης για όσους δημιουργούν προβλήματα και παρεμποδίζουν την κυκλοφορία αγαθών».
*
ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ η κυβέρνηση, που έχει ανάγει σε επίσημο δόγμα διακυβέρνησης την ψευτιά και τη φαιά προπαγάνδα του τύπου
«βλέπουμε ότι οι μισθοί σε αυτές τιςΔΕΚΟείναι πολλές φορές διπλάσιοι και πολλαπλάσιοι των ανάλογων μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό» (Πεταλωτής, 14/10/2010).
*
ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ο επικεφαλής αυτής της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός, εκείνος που η πρώτη του πράξη ήταν η απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων, ο πρώτος που έστειλε ΜΑΤ στην Ακρόπολη για να χτυπήσουν εργαζόμενους, αλλά και εκείνος που (14/10/2010) ενώ χτυπούσαν τα ΜΑΤ δήλωνε ότι
«αυτό το οποίο έκαναν οι εργαζόμενοι στην Ακρόπολη (...) διασύρει τη χώρα μας».
*
ΤΩΡΑ, ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ που μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εκείνους που καλούνται να αγοράζουν εισιτήρια με αύξηση 40%, πάνε να τους στρέψουν ενάντια στους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες.
Τώρα το λαό που καλείται να πληρώνει χαράτσια στα νοσοκομεία, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζει να πληρώνει τα λεηλατημένα ασφαλιστικά ταμεία, πάνε να τον στρέψουν κατά των νοσοκομειακών γιατρών.
*
ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΟΥΝ ένα πρωτοφανές εργασιακό και κοινωνικό «απαρτχάιντ». Εφτιαξαν ένα μνημόνιο αέναης λιτότητας για τον εργαζόμενο. Τώρα συμμετέχουν και πρωτοστατούν (!) ακόμα και για την επιβολή αντίστοιχου μνημονίου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προσφέροντας στους Ευρωπαίους φίλους τους τα «φώτα» εκείνου που μετέτρεψε σε πειραματόζωο τον ελληνικό λαό!
Φυσικά, βασική τους αποστολή είναι να επιφέρουν εδώ, στην Ελλάδα, την «τελική λύση» όσον αφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων. Για το σκοπό τους αυτό, έχουν αποτινάξει κάθε πρόσχημα:
«Κοινωνικός αυτοματισμός», «διαίρει και βασίλευε», κομμάτιασμα της κοινωνίας, διαπόμπευση κάθε κοινωνικού στρώματος που αντιστέκεται, ξεμονάχιασμα κάθε κοινωνικής ομάδας, εξανδραποδισμός, τελικά, όλου του λαού!
*
ΓΙΑ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΝ το έργο που τους ανατέθηκε, χρησιμοποιούν κάθε λογής πολιτική παλιανθρωπιά και ιταμότητα:
Καταστολή, λάσπη, ύβρεις, ψεύδος, διάλυση των κοινωνικών αρμών με πρώτους εκείνους της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας.
*
ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ τον έναν να «φάει» τον άλλον,
ο ιδιωτικός υπάλληλος τον δημόσιο υπάλληλο, ο φορτηγατζής τον αγρότη, ο αγρότης τον λιμενεργάτη, ο εργάτης τον συμβασιούχο,
για να μπορέσουν οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές να μας «φάνε» ευκολότερα και όλους μαζί!
*
ΤΕΤΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ και έτσι μας κυβερνούν.
Απέναντι σε κάτι τέτοιους, ή θα οικοδομηθεί ένα οργανωμένο, μαζικό, λαϊκό, εργατικό κίνημα με σημαία το «ένας για όλους και όλοι για έναν», ή, στην αντίθετη περίπτωση, αυτοί δεν πρόκειται να αφήσουν όρθιο τίποτα και κανέναν.

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Ευθεία επίθεση στους εργατικούς αγώνες

Στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής προπαγάνδας η συκοφάντηση των κινητοποιήσεων και οι απειλές στους απεργούς

Οι αγώνες των ναυτεργατών έχουν πολεμηθεί όσο λίγοι από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Η ανυπακοή τους στις απειλές και τις επιστρατεύσεις, έχουν αφήσει σοβαρή παρακαταθήκη στο εργατικό κίνημα
Σε ευθεία επίθεση στο δικαίωμα της απεργίας και των κινητοποιήσεων των εργαζομένων προχωρεί η κυβέρνηση, επιχειρώντας να ποινικοποιήσει τους εργατικούς αγώνες και να ενεργοποιήσει τον κατάπτυστο «κοινωνικό αυτοματισμό».
Σ' αυτό το πνεύμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, εκτόξευσε χτες εκ νέου απειλές στους εργαζομένους στις αστικές συγκοινωνίες, στους γιατρούς του ΙΚΑ και συνολικά οποιονδήποτε αντιστέκεται στη βάρβαρη πολιτική, ισχυριζόμενος προκλητικά ότι οι κινητοποιήσεις των γιατρών είναι «έξω από κάθε δημοκρατική διαδικασία»(!) και απαιτώντας από τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες «να επιστρέψουν στη δουλειά τους».
Αξιοποιώντας τις αποφάσεις των αστικών δικαστηρίων που κρίνουν «παράνομες» το σύνολο των κινητοποιήσεων των εργαζομένων και χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις καταστολής, όπως προχτές στο υπουργείο Υγείας, η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας και να βάλει στο γύψο τους λαϊκούς αγώνες.
«Επιτέλους, θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι έχουμε υποχρέωση, με τρόπο που συνάδει προς τη δημοκρατία, να επιδείξουμε την ανάλογη συμπεριφορά και υπευθυνότητα που αρμόζει προς το λειτούργημα και την ιδιότητα του καθενός», ισχυρίστηκε προκλητικά ο Γ. Πεταλωτής.
Για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «συμπεριφορά που συνάδει προς τη δημοκρατία» είναι οι εργαζόμενοι να αποδεχτούν τις μειώσεις των μισθών, τις απολύσεις, την παράδοση των συγκοινωνιών και τομέων της υγείας στους ιδιώτες, τις αυξήσεις στα εισιτήρια και την ιδιωτικοποίηση τομέων της υγείας και να υποταχθούν στους νόμους που ψηφίζει η κυβέρνηση.
Στον ίδιο τόνο, απαίτησε από τους απεργούς να μην «διαμαρτύρονται» για νομοσχέδια που βρίσκονται στο «τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας τους», να προσέρχονται στο «διάλογο» και να μην «εμποδίζουν συναδέλφους τους να πάνε στη δουλειά τους»! Να υπογράψουν δηλαδή την καταδίκη τους, συμμετέχοντας στην «κοινωνική διαβούλευση» που έχει στήσει η κυβέρνηση για να νομιμοποιήσει τα σκληρά ταξικά της μέτρα.
«Ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ» το μνημόνιο
Ταυτόχρονα, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να θολώσει τα νερά γύρω από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο με τις επιχειρησιακές συμβάσεις, αξιοποιώντας το θόρυβο που «σηκώθηκε» με τις δήθεν «ενστάσεις» της υπουργού Εργασίας Λ. Κατσέλη αναφορικά με τις κινήσεις της τρόικα. Ο Γ. Πεταλωτής έκανε λόγο για παρερμηνεία των λεγομένων της Λ. Κατσέλη, η οποία φέρεται να δήλωσε ότι η τρόικα κάνει πολλά για τα οποία δε νομιμοποιείται.
«Η κ. Κατσέλη εξέφρασε κάποιες απόψεις σε συζητήσεις που μεταφέρθηκαν και μάλιστα με τον τρόπο που δεν αποδίδουν στην κ. Κατσέλη αυτά που σκεφτόταν και ήθελε να εκφράσει», υποστήριξε ο Γ. Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι «αν διαφωνούσε με την τρόικα δεν θα ήταν υπουργός». Οι διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, συμπλήρωσε ο Γ. Πεταλωτής, «δεν είναι επιβολή ούτε της τρόικας, ούτε κάποιας ανώτερης δύναμης. Είναι ακριβώς πεποίθηση, είναι ιδεολογία μας ότι πρέπει να γίνουν».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε παράλληλα ότι ο εργασιακό νόμος για τις επιχειρησιακές συμβάσεις» είναι στην ατζέντα των συζητήσεων με την τρόικα, σπεύδοντας ωστόσο να ισχυριστεί ότι «αυτό δε σημαίνει ότι τίθεται θέμα αλλαγής του νόμου». Το «να μιλάμε για αλλαγή του νόμου είναι υπερβολικό και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», υποστήριξε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χτες, για «επικοινωνιακούς» λόγους και με στόχο να πυροδοτήσει νέα δικομματική αντιπαράθεση, επιτέθηκε στη ΝΔ με αφορμή την καταψήφιση από τον ευρωβουλευτή της ΝΔ της έκθεσης της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Αννυς Ποδηματά, «για τα καινοτόμα μέσα χρηματοδότησης σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, όπως είναι το ευρωομόλογο, ο φόρος στον άνθρακα και ο φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών».
Η ΝΔ, ανέφερε ο Γ. Πεταλωτής, «ψήφισε ενάντια σε ένα φόρο που επιβάλλεται σε τραπεζικούς κολοσσούς και σε τεράστια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα». Πίσω από τις ανέξοδες κορόνες, επιχείρησε να κρύψει ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν προσφέρει από τον κρατικό προϋπολογισμό 78 δισ. ευρώ στους Ελληνες τραπεζίτες.

«Δεν πληρώνουμε» - Λαϊκή Εξουσία!

TΟ ΚΡΑΤΟΣ των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, το κράτος του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των δορυφόρων τους, το κράτος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, το κράτος της «Μεγάλης Ιδέας» των Ολυμπιακών Αγώνων της «Ζήμενς» και των C4i, έχει χρέη. Αλλά αυτά τα χρέη προέκυψαν λόγω ακριβώς των βιομηχάνων, λόγω των τραπεζιτών, λόγω των εφοπλιστών, λόγω του ΠΑΣΟΚ, λόγω της ΝΔ, λόγω του ΝΑΤΟ, λόγω της ΕΕ. Και τώρα, όλοι αυτοί μαζί, κουνώντας το δάχτυλο προς τον ελληνικό λαό, απαιτούν: «Πλήρωσε»!
*
TΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, τα παραδομένα από τους κυβερνώντες στους ιδιώτες προμηθευτές και στις πολυεθνικές, έχουν χρέη. Αλλά έχουν χρέη επειδή ακριβώς οι κυβερνώντες τα παρέδωσαν στους προμηθευτές και στις πολυεθνικές για να τα ξεζουμίζουν μαζί με τα ασφαλιστικά ταμεία. Τώρα οι κυβερνώντες στρέφονται απειλητικά προς τον Ελληνα εργαζόμενο και τον διατάζουν: «Πλήρωσε»!
*
ΟΙ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, οι λεηλατημένες από τα μονοπώλια, από τους μιζαδόρους και από τις κυβερνήσεις που παραβιάζουν τους ίδιους τους νόμους τους όσον αφορά τις μη καταβληθείσες επιχορηγήσεις (επιχορηγήσεις που ο φορολογούμενος λαός έχει τριπλοπληρώσει), έχουν χρέη. Αλλά έχουν χρέη γιατί τις φέσωσαν οι κυβερνώντες και γιατί τις «μάδησαν» οι φίλοι των κυβερνώντων. Τώρα, όλοι αυτοί, επιβάλλουν αυξήσεις 40% στα εισιτήρια, καταδικάζουν ως «ανομία» τη διαμαρτυρία του λαού ότι δεν μπορεί να σηκώσει άλλα βάρη, ποζάρουν ως «Ιαβέρηδες» και προστάζουν: «Πλήρωσε»!
*
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, έτσι επιτάσσουν οι λεόντειες συμβάσεις των κυβερνώντων με τους εργολάβους, έχουν κλειστεί με μπάρες. Ολόκληρος ο χάρτης της χώρας χωρίζεται σε ζώνες εγκληματικής κακοτεχνίας και απίθανης λωποδυσίας. Ο λαός, σε κάθε του βήμα, ακόμα και στους ανύπαρκτους (!) δρόμους, πρέπει να διαβεί διόδια. Οσοι φτιάχνουν τους νόμους που επιβάλλουν η μετακίνηση του λαού να γίνεται μόνο κατόπιν καταβολής λύτρων, βαφτίζουν «παρανομία» (!) την άρνηση της καταβολής των λύτρων και με ύφος τροχονόμου (των εργολάβων) γαυριούν: «Πλήρωσε»!
***
Για να μη φλυαρούμε:
*
Η «ΠΛΗΡΩΜΕΝΗ» απάντηση στις προσταγές να πληρώσει ο λαός τα χρέη των κεφαλαιοκρατών ώστε να διέλθει ο ελληνικός καπιταλισμός την κρίση του, είναι μία και μόνο - και πρέπει να δοθεί με οργανωμένο και μαζικό τρόπο: «Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος σας».
*
Η «ΠΛΗΡΩΜΕΝΗ» απάντηση στις προσταγές και στις απειλές να πληρώνει ο λαός από τους κομμένους μισθούς και τις κομμένες συντάξεις του για να συνεχίζεται η κερδοφορία της ολιγαρχίας και των πολυεθνικών, είναι μία - και πρέπει να δοθεί με οργανωμένο και μαζικό τρόπο: «Δεν πληρώνουμε».
*
Η «ΠΛΗΡΩΜΕΝΗ» απάντηση στον κοσμοπολίτικο δήθεν «πατριωτισμό» και στα περί «σωτηρίας», που διέρχεται μέσω του «επιβεβλημένου περιορισμού της εθνικής κυριαρχίας» και σε όλα τα συναφή με τα οποία καλούν το λαό να προσκυνήσει, είναι μία - και πρέπει να δοθεί με οργανωμένο και μαζικό τρόπο: «Εξω το ΔΝΤ, έξω η ΕΕ, έξω οι ντόπιοι και ξένοι καπιταλιστές που μόνη τους "πατρίδα" είναι το κέρδος».
*
Η «ΠΛΗΡΩΜΕΝΗ» απάντηση στην «αναγκαία και μόνιμη λιτότητα» που φιλοτεχνούν, είναι μία - και πρέπει να δοθεί με οργανωμένο και μαζικό τρόπο: «Ταξική ενότητα και ενιαία πάλη των λαϊκών στρωμάτων για πέρασμα όλου του παραγόμενου πλούτου στα χέρια του λαού».
*
Η «ΠΛΗΡΩΜΕΝΗ» απάντηση στα περί «νέων κινήτρων για επενδύσεις» της πλουτοκρατίας που θα φέρουν τάχα «ευημερία», είναι μία - και πρέπει να δοθεί με οργανωμένο και μαζικό τρόπο: «Αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης με λαϊκό έλεγχο και κοινωνικό προσανατολισμό».
*
Η «ΠΛΗΡΩΜΕΝΗ» απάντηση στους εκβιασμούς του τύπου «ή αποδέχεστε την ακολουθούμενη πολιτική ή παίρνουμε τα κεφάλαιά μας και φεύγουμε από τη χώρα», είναι μία, καθαρή και απλή - και πρέπει να δοθεί με οργανωμένο και μαζικό τρόπο: «Εργοστάσια χωρίς βιομηχάνους υπάρχουν, βιομήχανοι χωρίς εργοστάσια δεν υπάρχουν. Καράβια χωρίς εφοπλιστές υπάρχουν, εφοπλιστές χωρίς καράβια δεν υπάρχουν».
*
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ, τελικά, δεν μπορεί παρά να είναι μία - και δεν μπορεί να δοθεί παρά μόνο με ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ και ΜΑΖΙΚΟ τρόπο:
«Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και όλου του παραγόμενου πλούτου».
Κατάργηση του ατομικού, του καπιταλιστικού κέρδους και αντικατάστασή του με την έννοια του λαϊκού, του συλλογικού, του κοινωνικού οφέλους.
Πέρασμα από την ατομική ιδιοκτησία, από την ιδιοποίηση των κερδών και τη συνακόλουθη «κοινωνικοποίηση» των ζημιών, στην κοινωνικοποίηση των προϊόντων του ανθρώπινου μόχθου και στην έξωση από το προσκήνιο των εκπροσώπων του φιλοτομαρισμού.
***
Από τη στιγμή που το πρόβλημα στην Ελλάδα - και στον κόσμο - πηγάζει από το γεγονός ότι μία χούφτα εκμεταλλευτών κατέχουν την οικονομική εξουσία, όντας ιδιοκτήτες και σφετεριστές των καρπών που γεννούν το μυαλό και τα χέρια εκατομμυρίων ανθρώπων, τότε είναι πρόδηλο:
*
Από αυτή τη δράκα πρέπει να της αφαιρεθεί η οικονομική εξουσία, που της επιτρέπει αφενός να ιδιοποιείται τον πλούτο που παράγει μια ολόκληρη κοινωνία, αφετέρου να ρίχνει στα Τάρταρα εκείνους που τον δημιουργούν.
*
Αλλά:
Η μόνη ικανή και αναγκαία συνθήκη, η πρώτη και βασική προϋπόθεση για να της αφαιρεθεί η οικονομική εξουσία, είναι να της αφαιρεθεί η πολιτική εξουσία!
***
Είναι η πολιτική εξουσία του κεφαλαίου που επιτρέπει στους λίγους να διαθέτουν πολλαπλάσιο πλούτο από ολόκληρο το ΑΕΠ της χώρας φορτώνοντας στο λαό τα χρέη των «άδειων» ταμείων.
*
Είναι η πολιτική εξουσία που τους επιτρέπει να ρημάζουν στη λιτότητα τον εργάτη για να επιδοτούνται βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές και εργολάβοι.
*
Είναι η πολιτική εξουσία που τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν το κράτος ως συλλογικό «κομματάρχη» που υπαγορεύει δεινά, επιβάλλει χαράτσια, στερεί δικαιώματα, τρομοκρατεί, απειλεί και βγάζει στην «παρανομία» την απαντοχή της φτωχολογιάς.
*
Είναι η πολιτική εξουσία που τους επιτρέπει να κάνουν «δουλειές» με τις «Ζήμενς» για να κερδίζουν οι πολυεθνικές και τα τσιράκια των πολυεθνικών.
*
Είναι η πολιτική εξουσία που τους επιτρέπει να παίρνουν τα «δώρα» τους οι μεσάζοντες και να φορτώνουν στο λαό τη ρετσινιά ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε».
*
Είναι η πολιτική εξουσία που τους επιτρέπει να ταΐζουν ομολογιούχους στέλνοντας το λογαριασμό με τους τόκους στους εργαζόμενους.
*
Αυτή η εξουσία, η εξουσία των κεφαλαιοκρατών και των κομμάτων τους, πρέπει να ανατραπεί.
Και να αντικατασταθεί από μια λαϊκή εξουσία, με μια κυβέρνηση βγαλμένη μέσα από τα σπλάχνα του λαού, η οποία σε κάθε βήμα της και ανά πάσα στιγμή θα τελεί υπό διαρκή εργατικό και λαϊκό έλεγχο.

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ


Προνόμια στους εφοπλιστές, απειλές στους ναυτεργάτες

Τα διαπιστευτήριά του στο εφοπλιστικό κεφάλαιο κατέθεσε εκ μέρους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας (ΥΘΥΝΑΛ) Γ. Διαμαντίδης στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, όπου έφτασε για λογαριασμό των εφοπλιστών να εκβιάσει ανοιχτά και απροκάλυπτα τους ναυτεργάτες, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δε θα άρει την επιστράτευση αν οι ναυτεργάτες δεν υπογράψουν την ΣΣΕ Ακτοπλοΐας, και δεν εγκαταλείψουν τα «παράλογα αιτήματα»! Δηλαδή, κατά τον υπουργό η επιστράτευση θα αρθεί μόνο αν οι ναυτεργάτες υποκλιθούν στους εφοπλιστές και εγκαταλείψουν το διεκδικητικό πλαίσιο για αξιοπρεπείς αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και για σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. «Αν κάποιοι επιμένουν στα παράλογα αιτήματα είναι σαν να ζητάνε οι ίδιοι αυτό το καθεστώς», ανέφερε!
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσω του Γ. Διαμαντίδη, δείχνει το ταξικό μίσος της ενάντια στους ναυτεργάτες, για τους εφοπλιστές όλων των κατηγοριών πλοίων έχει έτοιμα και νέα προνόμια που εντείνουν την άγρια εκμετάλλευση σε βάρος των ναυτεργατών και ενισχύουν ακόμα περισσότερο την ήδη τρελή κερδοφορία που καταγράφει το εφοπλιστικό κεφάλαιο ακόμα και μέσα στην κρίση.
Συγκεκριμένα, για τους ποντοπόρους εφοπλιστές ο υπουργός επανέλαβε τη θετική στάση της κυβέρνησης απέναντι στο αίτημα των εφοπλιστών για τη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου, τέτοιου ώστε τα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν από τις δραστηριότητές τους στη θάλασσα να τα επενδύουν και στη στεριά, με τους ίδιους ευνοϊκούς όρους που ισχύουν για τις επενδύσεις ξένων μεγαλοεπενδυτών, όπως για παράδειγμα προβλέπει ο νόμος για το «Fast track». «Οποια φοροαπαλλαγή ισχύει για τα ξένα κεφάλαια - ανέφερε ο υπουργός - το ίδιο θα ισχύει και για τα εφοπλιστικά κεφάλαια». Πρόσθεσε ότι θα αναλάβει ο ίδιος να προωθήσει τη συμφωνία με την Κίνα που προβλέπει την ενίσχυση των εφοπλιστών με 5 δισ. ευρώ για να κατασκευάσουν τα καράβια τους στα κινεζικά ναυπηγεία. Μάλιστα, σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες θα μεταβεί στην Κίνα μαζί με αντιπροσωπεία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, προκειμένου να προωθηθεί η συμφωνία.
Σε ό,τι αφορά τους ακτοπλόους εφοπλιστές, ο υπουργός ανέφερε ότι εξετάζει τις 17 προτάσεις που έχουν καταθέσει και επί της ουσίας αξιώνουν να εφαρμοστεί - όπως στην κρουαζιέρα - και στην ακτοπλοΐα η πλήρης άρση του καμποτάζ, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό 3577/92 της ΕΕ, δηλαδή η μετατροπή και των ακτοπλοϊκών πλοίων σε πλωτά δουλεμπορικά γκέτο, τύπου κρουαζιερόπλοιου «ΖΕΝΙΤΗ», όπου θα οργιάζει η μαύρη ανασφάλιστη εργασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αξίωση των εφοπλιστών ήδη προωθείται με το άρθρο 20 στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που αφορά το Λιμενικό Σώμα. Η εφαρμογή του άρθρου 20 (αφορά τη μερική κατάργηση του πιστοποιητικού ελληνομάθειας) σημαίνει ότι σε πρώτη φάση αποβάλλονται από τα ακτοπλοϊκά πλοία 4.500 ναυτεργάτες που ανήκουν στις κατηγορίες των γενικών υπηρεσιών (θαλαμηπόλοι, μάγειροι κ.λπ.). Τέλος, επανέλαβε ότι είναι επίτευγμα για την κυβέρνηση η άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα και αναφέρθηκε ξανά στη συνένωση των λιμανιών της Αττικής και τον λιμενικό «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», όπως είπε που προετοιμάζει η κυβέρνηση.



ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Η αντιΠΑΜΕ ομοψυχία των εργοδοτικών συνδικαλιστικών δυνάμεων
Στις 23 Δεκέμβρη του 2010 ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά με τους μεταλλεργάτες και πάλι να αναθέτουν με απόλυτη πλειοψηφία την ευθύνη της διοίκησης του συνδικάτου στις ταξικές - αγωνιστικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και συγκροτούν την παράταξη της ΑΕΜ (Αγωνιστική Ενότητα Μεταλλεργατών).
Η απόφαση των μεταλλεργατών έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί πάρθηκε σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, παρατεταμένης αναδουλειάς στο χώρο της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας και μεγάλης ανεργίας στους εργάτες της Ζώνης που διαρκεί πάνω από 2 χρόνια. Προκαλώντας έτσι βαριές συνέπειες στους ίδιους τους εργάτες και τις οικογένειές τους.
Αυτές τις βάρβαρες συνθήκες ενισχύουν η ολομέτωπη και συντονισμένη επίθεση της κυβέρνησης, των εφοπλιστών και της εργοδοσίας του χώρου ενάντια σε δικαιώματα και κατακτήσεις που οι εργάτες της Ζώνης με σκληρούς αγώνες και μαζί με τις ταξικές δυνάμεις που ήταν στο «τιμόνι» του συνδικάτου, είχαν αποσπάσει τα προηγούμενα χρόνια.
Στην προσπάθειά τους, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η εργοδοσία αξιοποίησε τους πρόθυμους συμμάχους της στο εργατικό κίνημα. Ολοι μαζί (στελέχη - εργοδηγοί, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Α.Π.- ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΟΑΚΚΕ, γνωστά τσιράκια της εργοδοσίας στο χώρο) συγκρότησαν το συνδυασμό Εργατική Ενότητα Μεταλλεργατών (ΕΕΜ), θεωρώντας ότι ήταν κατάλληλη στιγμή να χτυπήσουν το ταξικό - αγωνιστικό χαρακτήρα του συνδικάτου και να το οδηγήσουν στα γνωστά μονοπάτια του εργοδοτικού συνδικαλισμού, του κοινωνικού εταιρισμού και της άνευ όρων παράδοσης στις αντεργατικές επιδιώξεις τους.
Πριν απ' αυτό, οι ίδιες δυνάμεις επιτέθηκαν στην ταξική ενότητα του κλάδου και προσπάθησαν, ανεπιτυχώς, να επιβάλουν τη διάσπαση με τη δημιουργία «Αντισυνδέσμου» και τον διαχωρισμό των εργατών της ΖΩΝΗΣ από τους άλλους μεταλλεργάτες, εξυπηρετώντας και σχεδιασμούς του ΟΛΠ και της COSCO για το χώρο. Προσπάθεια που δεν περπάτησε αλλά κρατείται σε εφεδρεία.
Κύρια στοιχεία της επίθεσής τους, που για αρκετά χρόνια καλλιεργούσαν, αλλά, σ' αυτές τις συνθήκες κορύφωσαν, ήταν:
Η ενοχοποίηση των αγώνων και των κατακτήσεων για την ανεργία. «Φταίει το υψηλό μεροκάματο και το ωράριο (σ.σ. 7ωρο) που δεν έχουμε δουλειά», «φταίνε οι αγώνες και οι απεργίες, το υψηλό κόστος που φοβίζουν τους εφοπλιστές και δεν φέρνουν καράβια». Σε αποθέωση της επιχειρηματολογίας του εργοδοτικού συνδικαλισμού, περί ανταγωνιστικότητας και ταύτισης της τύχης του εργάτη και του εργοδότη, πρότειναν «να έχουμε εργασιακή ειρήνη και να περιορίσουμε τις απαιτήσεις μας για να έρθουν καράβια και να έχουμε δουλειά».
Με αυτά τα επιχειρήματα, προσπάθησαν να αθωώσουν την εργοδοσία, την κυβέρνηση, την ΕΕ και την πολιτική που εφαρμόζουν, μεταφέροντας την ευθύνη της ανεργίας στις όποιες κατακτήσεις των εργατών. Προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την πολύ δύσκολη και σκληρή κατάσταση που βιώνουν οι μεταλλεργάτες και οι οικογένειές τους, εξαιτίας της παρατεταμένης ανεργίας και της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων για την προστασία τους και να τους οδηγήσουν αλυσοδεμένους στα χέρια της εργοδοσίας και των πολιτικών δυνάμεων που την υπηρετούν.
Ηταν αυτές οι δυνάμεις που ναρκοθετούσαν και υπονόμευαν την υπογραφή Τοπικής ΣΣΕ, υποστηρίζοντας ότι σ' αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να ζητάμε αύξηση του μεροκάματου, αλλά να μειώσουμε τις απαιτήσεις μας. Που ακόμα και σήμερα καλούν σε υπογραφή διετούς Τοπικής ΣΣΕ «που θα δημιουργεί προϋποθέσεις ευνοϊκού κλίματος για την προσέλκυση εργασιών»! Αλήθεια, τι εννοούν; Εχουν το θράσος να κάνουν κριτική γιατί δεν έγινε δυνατό να υπογραφεί Τοπική ΣΣΕ, αλλά, δε λένε ότι κάτω από τον αγώνα των εργατών της ΖΩΝΗΣ η πλειοψηφία των επιχειρήσεων υποχρεώθηκε να υπογράψει το πλαίσιο που είχε το σωματείο και ότι όποια επιχείρηση «ανοίγει» δουλειά υποχρεώνεται να υπογράψει αυτό το πλαίσιο.
Αυτές οι δυνάμεις υπονομεύουν και φυσικά απουσιάζουν από τους αγώνες που οργανώνει το συνδικάτο για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους. Για να μην τους κοπεί το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο. Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί των τραπεζών και οι εξώσεις των ανέργων, να έχουν ιατροφαρμακευτική προστασία κ.ά.
Απουσιάζουν και υπονομεύουν τους πολύμηνους αγώνες στα Διυλιστήρια της ΠΕΤΡΟΛΑ για την πρόσληψη ανέργων μεταλλεργατών και για την εφαρμογή της ΣΣΕ για όλους τους εργάτες, ανεξάρτητα από εθνικότητα, κόντρα στη συνθήκη ΜΠΟΛΚΕΣΤΑΪΝ.
Στήριξαν, και το ομολογούν, τα σχέδια του ΟΛΠ για τη μετατροπή της ΖΩΝΗΣ σε μια κλειστή επιχείρηση για λίγους και φυσικά υπονομεύουν τους αγώνες που εναντιώνονται σ' αυτό το σχεδιασμό.
Ενοχοποίησαν και επιτέθηκαν στην ενότητα, στην ταξική δράση και την αλληλεγγύη της εργατικής τάξης στοχοποιώντας το ΠΑΜΕ. Βάλλοντας κατά των εκδηλώσεων αλληλεγγύης των εργατών όπως «κάνουμε απεργίες για την Παλαιστίνη και τα Τζάμπο γιατί το ζήτησε το ΠΑΜΕ», «τι δουλειά έχουμε να περιφρουρούμε μαζί με τους ναυτεργάτες τις απεργίες τους», «να κοιτάξουμε τι θα κάνουμε στη ΖΩΝΗ και δεν μας ενδιαφέρει για τους άλλους».
Εξαπέλυσαν συκοφαντική επίθεση ενάντια στις ταξικές δυνάμεις, με στόχο να επιφέρουν ηθικό πλήγμα. «Δουλεύουν μόνο όσους έχουν επιλέξει η διοίκηση και το ΚΚΕ». Την ίδια στιγμή οι εργοδότες και τα πρωτοπαλίκαρά τους εκβίαζαν τους άνεργους μεταλλεργάτες ότι εάν δεν ψηφίσουν τον συνδυασμό τους (ΕΕΜ), δε θα ξαναβρούν δουλειά. Πλήρωναν τις συνδρομές σε εργοδηγούς - στελέχη επιχειρήσεων που για χρόνια δε μετείχαν στο Συνδικάτο για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου. Κατηγορούν το ΠΑΜΕ για πρακτικές που αυτοί ακολουθούν, εκβιάζοντας με το δικαίωμα στη δουλειά που έχουν όλοι οι εργαζόμενοι, για να αποσπάσουν την ψήφο τους, πιστεύοντας ότι όλοι είναι σαν τα μούτρα τους.
Σ' αυτές τις συνθήκες, με τους μεταλλεργάτες και τις ταξικές δυνάμεις απέναντι στο ενιαίο μπλοκ εργοδοσίας - ΕΕ - κυβέρνησης - δυνάμεων του εργοδοτικού συνδικαλισμού, αποτελεί νίκη η συνέχιση και η εδραίωση της ταξικής αγωνιστικής πορείας του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά. Ο στόχος τους να αφοπλίσουν το ταξικό κίνημα στη ΖΩΝΗ, να χτυπήσουν συνολικά το ΠΑΜΕ και τη δυνατότητα που έχει η εργατική τάξη, με το όπλο της ταξικής πάλης, ακόμα και σε συνθήκες κρίσης να έχει κατακτήσεις, κυρίως όμως να χτυπήσουν την ανάγκη η πάλη αυτή να συνδέεται με την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, απέτυχε.
Ολο και περισσότεροι μεταλλεργάτες κατανοούν τον ύπουλο ρόλο τους και τους γυρίζουν την πλάτη. Αυτό τους οδηγεί να συνεχίζουν με λύσσα την επίθεση και τις συκοφαντίες ενάντια στις ταξικές δυνάμεις με σειρά δημοσιευμάτων όπως το χτεσινό της «Αυγής». Για τη δημιουργία εντυπώσεων που δεν τολμούν, τουλάχιστον μέχρι τώρα, να γράψουν στις ανακοινώσεις τους που μοιράζουν στους μεταλλεργάτες, γιατί αυτοί γνωρίζουν τη διαδρομή και τη στάση όλων των δυνάμεων.
Στο πλαίσιο αυτό, κατασκεύασαν ότι ο Ταβουλάρης των Ναυπηγείων Ελευσίνας έχει συμφωνήσει να πληρώνει τον Πρόεδρο του Συνδικάτου. Κρύβουν σκόπιμα ότι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας που, με σύμβαση αορίστου χρόνου, είναι ο Πρόεδρος του Συνδικάτου από το 2000 - τέσσερα χρόνια πριν γίνει πρόεδρος - υπάρχει συμφωνία του εργοστασιακού σωματείου (ΣΕΝΕ) και του εργοδότη ότι οι εκλεγμένοι στη διοίκηση του ΣΕΝΕ και σε διοικήσεις Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών θα έχουν απαλλαγή με αποδοχές από την εργασία τους. Αυτό εφαρμόζεται και όχι εξ ολοκλήρου και για τον πρόεδρο του συνδικάτου μετάλλου Πειραιά που ταυτόχρονα είναι στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΜ και στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.
Οταν όμως η συκοφαντία είναι ο μόνος τρόπος για να αντιπαρατεθούν οι απόντες και οι υπονομευτές των αγώνων των μεταλλεργατών για το δικαίωμα στη δουλειά, για τη Συλλογική Σύμβαση, για το 7ωρο και την επέκτασή του στους χώρους εκτός ΖΩΝΗΣ (π.χ. ΒΙΠΑΣ), τότε οδηγούνται να κατασκευάζουν σενάρια όπως να μιλούν για συνδιαλλαγή με την ΠΑΣΚΕ στην ΠΟΕΜ που ήμασταν δεύτεροι σε ψήφους και διεκδικήσαμε και πήραμε τη θέση του Γραμματέα, προτείνοντας αντιπροσωπευτικό προεδρείο.
Συκοφαντούν και κατηγορούν για «ευνοϊκή μεταχείριση» από την εργοδοσία, ακόμα και για χρηματισμό, αυτοί που πιάστηκαν στα πράσα να διαθέτουν χρήματα στις αρχαιρεσίες που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν. Αλήθεια, στο πλαίσιο της «ευνοϊκής μεταχείρισης» είναι οι εκατοντάδες μηνύσεις που έχουν δεχτεί όλα τα μέλη των ταξικών δυνάμεων από τη διοίκηση του ΒΙΠΑΣ και των Ενώσεων των εργοδοτών στην προσπάθειά τους να μην εφαρμοστεί η ΣΣΕ και το 7ωρο;
Οι ταξικές δυνάμεις έχουν σημαντική ιστορική διαδρομή και αποτελούν μπροστάρη στην ανάπτυξη των αγώνων στους μεταλλεργάτες, στη Ν/ΖΩΝΗ και στήριγμα στο ταξικό εργατικό κίνημα στον Πειραιά και συνολικότερα. Αυτό το κατανοούν πολύ καλά οι εργάτες και οι εργάτριες, οι οικογένειές τους και πρώτα απ' όλα οι μεταλλεργάτες.
Μπροστά μας, έχουμε σοβαρά καθήκοντα να υπερασπιστούμε την εργατική λαϊκή οικογένεια από την επίθεση που δέχεται, να υπερασπιστούμε και να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη δουλειά. Να υπερασπιστούμε και να διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας, να γίνει κτήμα ο πλούτος που παράγουμε.
Σ' αυτό τον αγώνα, σ' αυτήν την προσπάθεια, καλούμε όλους τους μεταλλεργάτες και αυτούς που παρασύρθηκαν από την προπαγάνδα ή εκβιάστηκαν από την επίθεση της εργοδοσίας και των δυνάμεών τους. Εχοντας γνώση των αδυναμιών μας και ακούγοντας την καλόπιστη κριτική των εργαζομένων που παίρνουμε υπόψη μας για να αντιμετωπίσουμε αδυναμίες στη δουλειά μας.
Σ' αυτήν τη σκληρή πάλη καθημερινά δικαιωνόμαστε και δίνουμε εξετάσεις στους εργάτες και τις οικογένειές τους. Εκεί θα δοκιμαστούμε όλοι.

Ακης ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, στέλεχος του ΚΚΕ