Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013

Ναυτεργατικά σωματεία: Απάντηση στους πανηγυρισμούς των εφοπλιστών για τις νέες ναυπηγήσεις


Δημοσίευση: Τρί, 06/08/2013 - 18:09

Σχολιάζοντας τα δημοσιευμένα στον οικονομικό Τύπο και τα στοιχεία για τις ναυπηγήσεις νέων πλοίων από τους Έλληνες εφοπλιστές, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία με κοινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν:
Σύμφωνα με στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου «GOLDENDESTINY» που είδαν το φως της δημοσιότητας, το ελληνόκτητο εφοπλιστικό κεφάλαιο στο Α’ εξάμηνο του 2013 επένδυσε 6,5 δισ. δολάρια σε ναυπηγήσεις πλοίων, αυξάνοντάς τες κατά 160% σε σχέση με το Α’ εξάμηνο του 2012, που είχαν επενδύσει 2,5 δισ. δολάρια.
Σε αντίθεση με την ετήσια έκθεση για το 2012-2013 της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών που επικαλούνται ότι: «Οι εκτεταμένες παραγγελίες ναυπηγήσεων συνεχίζουν να απορροφούν τα περιορισμένα διαθέσιμα ποσά χρηματοδότησης», η διεθνής ναυτιλία θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης το 2013.
Κανένα από τα 110 πλοία που έχουν παραγγελθεί στο Α’ εξάμηνο του 2013 δεν ναυπηγείται στα πέντε ελληνικά ναυπηγεία (Ελευσίνα – Σκαραμαγκά - Πέραμα – Νεώριο Σύρου – Αυλίδα), καταστρέφοντας τις παραγωγικές δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και, για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, διατυμπανίζουν το «κοινωνικό» τους έργο για τα 130 εκατομμύρια ευρώ που θα δώσουν στην κυβέρνηση στα επόμενα τρία χρόνια, που αντιστοιχεί με 20 δολάρια την ημέρα ανά μονάδα πλοίου, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις τους.
Εφοπλιστές – Κυβέρνηση, με Υπουργική Απόφαση, επιδιώκουν την εφαρμογή των ατομικών συμβάσεων, καταργώντας το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων, μειώνοντας περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης για να εκμεταλλευτούν την ανεργία που με την πολιτική τους έχουν οδηγήσει 3.852 ναυτεργάτες, ακόμα και με τα πλασματικά στοιχεία του ΓΕΝΕ για το μήνα Ιούλιο, επιβάλλοντας εργασιακό μεσαίωνα.
Ταυτόχρονα, στην ελληνόκτητη ναυτιλία εργάζονται πάνω από 60.000 αλλοδαποί ναυτεργάτες σε συνθήκες «μαύρης» - ανασφάλιστης εργασίας, χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα, που έχει οδηγήσει το ΝΑΤ σε οργανικό έλλειμμα, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του, σε 1 δισ. ευρώ, με οδυνηρές συνέπειες στην κοινωνικοασφαλιστική προστασία των ναυτεργατών και των οικογενειών τους και νέα μέτρα σε βάρος τους.
Αποτελεί υποκρισία σε βάρος των σπουδαστών των ΑΕΝ και των οικογενειών τους να αναγκάζονται να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στο ΝΑΤ για την επικύρωση της υπηρεσίας τους σε ανασφάλιστα πλοία, με αποτέλεσμα να εργάζονται για 110 ευρώ το μήνα.
Αυτή η ταξική αντιλαϊκή πολιτική δεν βελτιώνεται, μόνο ανατρέπεται.
Οι ναυτεργάτες πρέπει να οργανώσουμε και να συσπειρώσουμε τις δυνάμεις μας, να αγωνιστούμε για την ανατροπή της.
ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΡΥΜΟΥΛΚΩΝ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΤ
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ 902.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου