Κυριακή 24 Ιουλίου 2011


ΣΩΜΑΤΕΙΑ Ν/ΖΩΝΗΣ

22/7/2011
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνάδελφοι ,
Μετά από την αποστολή με αίτημα μας για συνάντηση με τα αρμόδια υπουργεία ώστε να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα οξυμένα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές κυβερνήσεων-ΕΕ, με σκοπό τη συρρίκνωση της ν/ζώνης αλλά και της ν/βιομηχανίας γενικότερα, ορίστηκε συνάντηση για την Τρίτη 19 Ιουλίου στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με παρουσία του υπουργού Μ. Χρυσοχοίδη και του υπουργού απασχόλησης Κουτρουμάνη .
Ο υπουργός για λογαριασμό της κυβέρνησης επέλεξε να μετατρέψει τη συνάντηση σε φιέστα με την παρέλαση βουλευτών, εκπροσώπων Επιμελητηρίων, δημάρχων της περιοχής, εκπροσώπων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν βάλει πλάτη για την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα, αποδεικνύοντας την απόλυτη συμφωνία κυβέρνησης και φορέων και την κοινή τους στόχευση για καθυπόταξη των εργαζομένων και την παραπέρα διάλυση της ν/βιομηχανίας.
Από την πρώτη στιγμή έγινε φανερό  πως όλο το «σκηνικό» είχε οργανωθεί από καιρό με επαφές και διαβουλεύσεις το προηγούμενο διάστημα στις οποίες συμμετείχαν επιμελητήρια , ενώσεις εργοδοτών, βουλευτές, δήμαρχοι καθώς και οι πρόσφατοι «σωτήρες της ζώνης» αγκαλιά με την πλειοψηφία της ομοσπονδίας Μετάλλου. Να σημειώσουμε επίσης πως στη λίστα με τους φορείς που θα συμμετείχαν εντελώς τυχαία απουσίαζαν τα τρία από τα τέσσερα σωματεία της Ν/ζώνης!!

Όλη η προσπάθεια είχε σαν στόχο να εμφανιστεί η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η πολιτική του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου στο χώρο μας, για παραπέρα συρρίκνωση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης σαν αποτέλεσμα συναντήσεων και επαφών , βάζοντας μας να συμμετέχουμε στο παιχνίδι εκατομμυρίων για την ενίσχυση των μεγαλοεργολάβων.
Η κυβέρνηση εξήγγειλε το μοίρασμα 100 εκατομμυρίων ευρώ σε επιδοτήσεις των επιχειρήσεων , τζάμπα χρήμα δηλαδή σε μερίδα εργολάβων με σκοπό των εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων τους . Χρήματα που αν έπεφταν για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Ν/Ζώνης, με βάση τα αιτήματα των σωματείων, θα αντιστοιχούσαν στην κατασκευή δυο δεξαμενών ΠΑΝΑΜΑΞ επισκευή γερανών, φθαρμένων ντόκων ,δικτύων καθώς και όλων των αναγκαίων υποδομών που μαζί με τις υπάρχουσες υποδομές των ναυπηγείων, κάτω από 100% κρατικό έλεγχο και σύνδεση με τις ανάγκες της χώρας , θα εξασφάλιζαν την δυνατότητα για κάλυψη των αναγκών της χώρας σε πλοία και σταθερή και μόνιμη δουλεία για χιλιάδες εργαζόμενους στη ναυπηγική βιομηχανία.
Αυτό όμως που αποκαλύπτει πιο ξεδιάντροπα τις προθέσεις της κυβέρνησης είναι τα κίνητρα που εξήγγειλε ότι θα δώσει σε επιχειρήσεις με σκοπό την «αλλαγή της φύσης των εργασιών τους». Με λίγα λόγια θα χρηματοδοτήσει (εξαγοράσει ) τις εκατοντάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της ν/ζώνης για να φύγουν από τον χώρο με σκοπό την παραπέρα συρρίκνωση της.

Σε απάντηση στο αίτημα μας για την κάλυψη των χιλιάδων ανέργων που στενάζουν εδώ και κοντά τρία χρόνια είπε πως θα υπάρξει πρόγραμμα επανακατάρτισης των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις καταλήγοντας για μια ακόμη φορά στην εξαγγελία προγράμματος άλλων 8 εκ. ευρώ στις τσέπες των μεγαλοεργολάβων χωρίς να γίνεται καν κουβέντα για οποιασδήποτε μορφής ανάσα για τους άνεργους.
 Πιεζόμενοι από την κατάσταση που έχουμε δημιουργήσει όλα τα τελευταία χρόνια με τις κινητοποιήσεις και την ανάδειξη των εκατομμυρίων που εξασφαλίζουν στους εφοπλιστές για να χτίζουν τα βαπόρια τους στην Κίνα με λεφτά του Ελληνικού λαού, εξήγγειλαν επίσης την πρόθεση του υπουργείου να χρηματοδοτήσει τη ναυπήγηση μεσαίων πλοίων για τις ανάγκες των μεταφορών στο Αιγαίο.

Συνάδελφοι,
Αποκαλύπτεται με το χειρότερο τρόπο αυτό που τα σωματεία μας έχουν αναδείξει εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια.
Δηλαδή ο σχεδιασμός που υπάρχει από 15-20 μεγαλοεργολάβους σε συνεργασία με την κυβέρνηση για τη δημιουργία κοινοπραξίας που θα μετατρέψει μέρος της Ν/ζώνης όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα, σε ένα «ναυπηγείο» 200-300 εργαζόμενων με συμβάσεις τύπου COSCO των 500 ευρώ με ισοπεδωμένα δικαιώματα.
Στην κατεύθυνση των εξαγγελιών της κυβέρνησης ζητήθηκε από τα σωματεία να ορίσουμε αντιπρόσωπο σε μια επιτροπή που μαζί με τους φορείς και το υπουργείο θα διαχειριστεί την υλοποίηση των παραπάνω προγραμμάτων.

 Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως σε καμία περίπτωση δεν θα συμμετέχουμε σε καμία επιτροπή που καλεί τα θύματα της πολιτικής της, να δέσουν μόνοι τους τη θηλιά που θα τους κρεμάσουν.
Αντίθετα θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για:

·       Άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.
·       Κατάργηση της συμφωνίας- ταφόπλακα με την Κίνα για ναυπήγηση πλοίων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
·       Να ανοίξει τώρα το εμπορικό τμήμα του ναυπηγείου Σκαραμαγκά.
·       Πέρασμα των ναυπηγείων κάτω από κρατικό έλεγχο και λειτουργία τους στα πλαίσια ενός 100% ενιαίου φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας που θα συνδέεται με τις τεράστιες ανάγκες τις χώρας για πλοία. 


                           ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ Ν/ ΖΩΝΗΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΠΑΝ. ΕΝΩΣΗ ΑΜΜΟΒΟΛΙΣΤΩΝ – ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΠΛΟΙΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΑΥΠΗΓΟΞΥΛΟΥΡΓΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου