Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011

ΣΩΜΑΤΕΙΑ Ν/ ΖΩΝΗΣ


                                                          Πειραιάς 22/11/2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε ανακοίνωση – δελτίο τύπου των σωματείων μας στις 21/7/2010 καταγγέλλαμε: «Η Κυβέρνηση , συνεχίζοντας την αντιλαϊκή της πολιτική , βρισκόμενη σε διατεταγμένη υπηρεσία να προωθήσει τις αξιώσεις και τις ανάγκες του Κεφαλαίου , για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του ,  στέλνει στο «απόσπασμα» όλα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης , που με αγώνα και αίμα κατακτήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια .
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η απόφασή της να καταργήσει με Νόμο ,  τις Μικτές Επιτροπές Ελέγχου ,   για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στέλνοντας  στην κυριολεξία στο «απόσπασμα»  τους ίδιους τους εργαζόμενους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος  .
Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα από την επομένη ακριβώς ημέρα της υλοποίησης αυτής της απόφασης ,   η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη να  μετατραπεί σε «κρεματόριο» όπως και παλιότερα ,  σε  ένα εργασιακό χώρο χωρίς κανένα μέτρο και κανόνα ασφαλείας   και  οι εργαζόμενοι της Ν/ ΖΩΝΗΣ , τα πληρώματα των Πλοίων να παραδοθούν  στους Εργοδότες και τους Εφοπλιστές , σαν  «φτηνό κρέας».
Ποια είναι όμως η κατάσταση σήμερα, μετά την υλοποίηση της απόφασης της Κυβέρνησης να καταργήσει τον ένα και μοναδικό ελεγκτικό μηχανισμό που υπήρχε μέχρι σήμερα σώζοντας ζωές , δηλαδή τις Μικτές Επιτροπές Ελέγχου για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη ;
Στις 2/6/11 στην Επισκευαστική βάση του μόλου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, τμήμα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης,  συνάδελφος  λόγω της έλλειψης μέτρων ασφαλείας, «λαμπάδιασε», στη διάρκεια επισκευαστικών εργασιών στο Ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «VEMAOIL XXV» της εταιρείας QUEENSWAY NAVIGATION CO LTD και λίγες μέρες μετά, άφησε την τελευταία του πνοή στο κρεβάτι του νοσοκομείου.
Πριν από μία βδομάδα στο Νέο Μώλο Δραπετσώνας, εργάτης, μέλος του συνεργείου «Νεοδόχος», σμπαράλιασε το χέρι του στο επισκευαζόμενο επιβατηγό πλοίο «ΨΑΡΑ - ΓΚΛΟΡΙ» όταν τον χτύπησε κομμάτι λαμαρίνας που μετέφερε γερανός.
Το Σάββατο,19/11/11 στο μώλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, εργαζόμενος, μέλος του συνεργείου «ΧΑΡΗΣ» των εργολάβων Χρήστου - Ζαμπατιώτη, γλίτωσε με μερικά κατάγματα, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, όταν τον στρίμωξε καπάκι αμπαριού σε επισκευαζόμενο πλοίο  της MSC.
Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει σήμερα στην εντατική του Θριάσιου Νοσοκομείου όπου βρίσκεται σε καταστολή από το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής 18/11/11 ο 41χρονος συνάδελφος Γιάννης Καραγιάννης μέλος του συνεργείου «Ηλεκτροϋδραυλική» το οποίο είχε αναλάβει εργασίες στο υπό κατασκευή πλοίο «ΚΥΒΕΛΗ» στο καρνάγιο ΨΑΡΡΟΣ στο Πέραμα. Όπως διαπιστώθηκε, το συνεργείο δεν είχε άδεια εργασιών, δηλαδή οι εργασίες που έκανε εκεί ήταν παράνομες, χωρίς να έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και χωρίς να βρίσκεται παρών τεχνικός ασφαλείας.
Προκαλεί πάντως σωρό από ερωτήματα ότι από το γραφείο Τύπου του Λιμενικού (δηλαδή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη), όταν έγινε το εργατικό ατύχημα, διαδιδόταν ότι ο εργαζόμενος είχε πάει στο πλοίο ως επισκέπτης. Επιπρόσθετα χτες στη διάρκεια αυτοψίας στο πλοίο από τις αρχές, απαγορεύτηκε η παρουσία εκπροσώπων των σωματείων μας.
Μήπως Ζούμε Άλλη Μια Επιχείρηση Να Βγουν Λάδι Οι Υπεύθυνοι Όπως Σχεδόν Σε Όλες Τις Ανάλογες Περιπτώσεις Μέχρι Σήμερα;
Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ,  ότι η έλλειψη των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας οδηγεί μαθηματικά σε εγκλήματα σε βάρος της ζωής των εργαζομένων.
Τις διαστάσεις του εγκλήματος αυτού μπορεί να τις αντιληφτεί κάποιος μόνο αν λάβει υπ όψιν του ότι αυτή την στιγμή, λόγο της τεράστιας ανεργίας δεν δουλεύουν πάνω από 200 - 250 εργαζόμενοι. Όπως πολύ καλά γνωρίζουν όλοι από τον Σεπτέμβριο του 2008 και μέχρι σήμερα η Ν/ ΖΩΝΗ μαστίζεται από την ανεργία , αποτέλεσμα της πρωτοφανούς κρίσης , η οποία πλήττει και τη χώρα μας.
Χιλιάδες εργαζόμενοι μη βρίσκοντας να κάνουν παρά ελάχιστα μεροκάματα  το χρόνο οδηγούνται καθημερινά στην  εξαθλίωση .
Το μεγαλύτερο κομμάτι του Κλάδου είναι άνεργο , τα προς το ζην πλέον δεν εξασφαλίζονται και οι διακοπές στο ρεύμα και το νερό είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο .
Η κυβέρνηση, υπηρετώντας πιστά τη στρατηγική του κεφαλαίου και τις επιδιώξεις του, επιβάλλει όρους και μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του, υποτάσσοντας τα πάντα στην αύξηση της κερδοφορίας του. Σ αυτήν την προσπάθεια, τα μέτρα πρόληψης για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς μεταφράζονται σε κόστος και σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για όποια επιχείρηση δεν τα τηρεί.
Οι εργοδότες από την πλευρά τους με όχημα την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, αδιαφορώντας παντελώς για τη ζωή των εργαζομένων προκειμένου να εξασφαλίσουν περισσότερα κέρδη, δεν τηρούν ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας. Με όπλο την παρατεταμένη ανεργία και τον φόβο των εργαζομένων ότι αν μιλήσουν θα χάσουν την δουλειά τους και θα κάνουν καιρό να ξαναδούν μεροκάματο, μετατρέπουν τους χώρους εργασίας σε σύγχρονα Κάτεργα.
Παράλληλα  στις λίγες δουλειές που μπαίνουν, οι Εργολάβοι οι οποίοι τις αναλαμβάνουν, εκμεταλλευόμενοι το καθεστώς της ανέχειας που έχει επιβληθεί στο εργατικό δυναμικό , για να μειώσουν το κόστος καταστρατηγούν με προκλητικό τρόπο , κατά κόρον , τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας , μετατρέποντας τους εργασιακούς χώρους σε «ωρολογιακή βόμβα» , αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό την απόφαση της Κυβέρνησης να καταργήσει τον ένα και μοναδικό ελεγκτικό μηχανισμό που υπήρχε μέχρι σήμερα σώζοντας ζωές , δηλαδή τις Μικτές Επιτροπές Ελέγχου για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη .
Εμπόδιο στα σχεδία Κυβέρνησης και εργοδοσίας είναι μόνο τα ταξικά συνδικάτα που οργανώνουν τον αγώνα για υπεράσπιση  και διεύρυνση  των κατακτήσεων των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς. Είναι εμπόδιο κάθε εργαζόμενος που αρνείται να υποτάξει την ζωή του στην λογική της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Γι αυτό είμαστε ΣΤΟΧΟΣ τους και θέλουν να μας διαλύσουν.
Καλούμε τους συναδέλφους να συσπειρωθούν γύρω από τα συνδικάτα μας και να δυναμώσουν τον αγώνα μας. Όλοι αυτοί που φωνάζουν να παραδώσουμε τις κατακτήσεις μας και να κάνουμε σκόντο σε ότι ζητάμε για να μπει καμιά δουλίτσα αποκαλύπτονται σήμερα , γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις φανερώνεται με τον χειρότερο τρόπο το τι μας περιμένει αύριο, αν επικρατήσει η λογική τους.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣ Ν/ ΖΩΝΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ


Τα Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης έχουν διαμορφώσει τις προτάσεις τους   για την σωστή τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας για την προστασία της ζωής και της ακεραιότητας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς με δεδομένο ότι ο Κλάδος μας είναι από την φύση του ανθυγιεινός και επικίνδυνος και η Εργοδοσία (Πλοιοκτήτες και Εργολάβοι) απολαμβάνει  από όλες τις μέχρι τώρα  Κυβερνήσεις πλήρη κάλυψη ασυδοσίας με αποτέλεσμα κάθε τόσο να θρηνούμε θύματα , όπως έγινε και πρόσφατα .


1.    Επαναλειτουργία  των δύο Μικτών Επιτροπών Ελέγχου και Στελέχωση του ΣΕΠΕ ΠΕΙΡΑΙΑ με Τεχνικούς Επιθεωρητές , Ναυπηγούς και Μηχανολόγους ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία τους
 και το Σαββατοκύριακο αλλά και κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες .
2.    Οι Τεχνικοί Ασφαλείας να παρευρίσκονται στα επισκευαζόμενα Πλοία όλες τις ώρες κατά τις οποίες εκτελούνται εργασίες , με αυξημένες αρμοδιότητες και με συγκεκριμένες ευθύνες . Επίσης όπου εκτελούνται εκτεταμένες εργασίες , με πάνω από 100 εργαζόμενους αλλά και πέραν του ωραρίου εργασίας (στην βάρδια) να ορίζεται και δεύτερος Τεχνικός Ασφαλείας .
3.    Να δημιουργηθεί Μητρώο Τεχνικών Ασφαλείας και ο διορισμός τους να γίνεται με λίστα από το Λιμεναρχείο .
4.    Να στελεχωθούν οι  Μικτές Επιτροπές Ελέγχου με Χημικούς Ναυτιλίας διότι αυτοί που σήμερα υπάρχουν στις Επιτροπές δεν είναι Χημικοί Ναυτιλίας με αρμοδιότητα επανελέγχου gas free και δεν συμμετέχουν στις Επιτροπές  Ή  να δημιουργηθεί στα πλαίσια του Υ.Ε.Ν. Υπηρεσία επανελέγχου gas free  με την υλικοτεχνική υποδομή που απαιτείται , ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ , αλλά και όταν ζητηθεί από τις 5μελείς Μικτές Επιτροπές άμεσα να μπορούν να κάνουν επανέλεγχους των gas free που ισχύουν .

ΓΙΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ                       
  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΠΛΟΙΩΝ
ΠΑΝ. ΕΝΩΣΗ ΑΜΜΟΒΟΛΙΣΤΩΝ - ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ                   
   ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΑΥΠΗΓΟΞΥΛΟΥΡΓΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου