Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Ευθεία επίθεση στους εργατικούς αγώνες

Στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής προπαγάνδας η συκοφάντηση των κινητοποιήσεων και οι απειλές στους απεργούς

Οι αγώνες των ναυτεργατών έχουν πολεμηθεί όσο λίγοι από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Η ανυπακοή τους στις απειλές και τις επιστρατεύσεις, έχουν αφήσει σοβαρή παρακαταθήκη στο εργατικό κίνημα
Σε ευθεία επίθεση στο δικαίωμα της απεργίας και των κινητοποιήσεων των εργαζομένων προχωρεί η κυβέρνηση, επιχειρώντας να ποινικοποιήσει τους εργατικούς αγώνες και να ενεργοποιήσει τον κατάπτυστο «κοινωνικό αυτοματισμό».
Σ' αυτό το πνεύμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, εκτόξευσε χτες εκ νέου απειλές στους εργαζομένους στις αστικές συγκοινωνίες, στους γιατρούς του ΙΚΑ και συνολικά οποιονδήποτε αντιστέκεται στη βάρβαρη πολιτική, ισχυριζόμενος προκλητικά ότι οι κινητοποιήσεις των γιατρών είναι «έξω από κάθε δημοκρατική διαδικασία»(!) και απαιτώντας από τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες «να επιστρέψουν στη δουλειά τους».
Αξιοποιώντας τις αποφάσεις των αστικών δικαστηρίων που κρίνουν «παράνομες» το σύνολο των κινητοποιήσεων των εργαζομένων και χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις καταστολής, όπως προχτές στο υπουργείο Υγείας, η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας και να βάλει στο γύψο τους λαϊκούς αγώνες.
«Επιτέλους, θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι έχουμε υποχρέωση, με τρόπο που συνάδει προς τη δημοκρατία, να επιδείξουμε την ανάλογη συμπεριφορά και υπευθυνότητα που αρμόζει προς το λειτούργημα και την ιδιότητα του καθενός», ισχυρίστηκε προκλητικά ο Γ. Πεταλωτής.
Για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «συμπεριφορά που συνάδει προς τη δημοκρατία» είναι οι εργαζόμενοι να αποδεχτούν τις μειώσεις των μισθών, τις απολύσεις, την παράδοση των συγκοινωνιών και τομέων της υγείας στους ιδιώτες, τις αυξήσεις στα εισιτήρια και την ιδιωτικοποίηση τομέων της υγείας και να υποταχθούν στους νόμους που ψηφίζει η κυβέρνηση.
Στον ίδιο τόνο, απαίτησε από τους απεργούς να μην «διαμαρτύρονται» για νομοσχέδια που βρίσκονται στο «τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας τους», να προσέρχονται στο «διάλογο» και να μην «εμποδίζουν συναδέλφους τους να πάνε στη δουλειά τους»! Να υπογράψουν δηλαδή την καταδίκη τους, συμμετέχοντας στην «κοινωνική διαβούλευση» που έχει στήσει η κυβέρνηση για να νομιμοποιήσει τα σκληρά ταξικά της μέτρα.
«Ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ» το μνημόνιο
Ταυτόχρονα, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να θολώσει τα νερά γύρω από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο με τις επιχειρησιακές συμβάσεις, αξιοποιώντας το θόρυβο που «σηκώθηκε» με τις δήθεν «ενστάσεις» της υπουργού Εργασίας Λ. Κατσέλη αναφορικά με τις κινήσεις της τρόικα. Ο Γ. Πεταλωτής έκανε λόγο για παρερμηνεία των λεγομένων της Λ. Κατσέλη, η οποία φέρεται να δήλωσε ότι η τρόικα κάνει πολλά για τα οποία δε νομιμοποιείται.
«Η κ. Κατσέλη εξέφρασε κάποιες απόψεις σε συζητήσεις που μεταφέρθηκαν και μάλιστα με τον τρόπο που δεν αποδίδουν στην κ. Κατσέλη αυτά που σκεφτόταν και ήθελε να εκφράσει», υποστήριξε ο Γ. Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι «αν διαφωνούσε με την τρόικα δεν θα ήταν υπουργός». Οι διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, συμπλήρωσε ο Γ. Πεταλωτής, «δεν είναι επιβολή ούτε της τρόικας, ούτε κάποιας ανώτερης δύναμης. Είναι ακριβώς πεποίθηση, είναι ιδεολογία μας ότι πρέπει να γίνουν».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε παράλληλα ότι ο εργασιακό νόμος για τις επιχειρησιακές συμβάσεις» είναι στην ατζέντα των συζητήσεων με την τρόικα, σπεύδοντας ωστόσο να ισχυριστεί ότι «αυτό δε σημαίνει ότι τίθεται θέμα αλλαγής του νόμου». Το «να μιλάμε για αλλαγή του νόμου είναι υπερβολικό και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», υποστήριξε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χτες, για «επικοινωνιακούς» λόγους και με στόχο να πυροδοτήσει νέα δικομματική αντιπαράθεση, επιτέθηκε στη ΝΔ με αφορμή την καταψήφιση από τον ευρωβουλευτή της ΝΔ της έκθεσης της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Αννυς Ποδηματά, «για τα καινοτόμα μέσα χρηματοδότησης σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, όπως είναι το ευρωομόλογο, ο φόρος στον άνθρακα και ο φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών».
Η ΝΔ, ανέφερε ο Γ. Πεταλωτής, «ψήφισε ενάντια σε ένα φόρο που επιβάλλεται σε τραπεζικούς κολοσσούς και σε τεράστια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα». Πίσω από τις ανέξοδες κορόνες, επιχείρησε να κρύψει ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν προσφέρει από τον κρατικό προϋπολογισμό 78 δισ. ευρώ στους Ελληνες τραπεζίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου