Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μεταλλεργατών
Τηλ: 2104110148 - fax: 2104178307 – email: metalo.ellada@gmail.com

Ιούνιος 2013
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,
Τα Σωματεία που αποφασίσαμε, μπροστά στην αδράνεια και την συμβιβαστική συμπεριφορά των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στον κλάδο, να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας και να πάρουμε πάνω μας την ευθύνη για την οργάνωση και την αγωνιστική συσπείρωση του κλάδου, απευθυνόμαστε σε όλους τους Μεταλλεργάτες .
Είναι ώρα να συσπειρωθούμε και να οργανώσουμε την αντίστασή μας ενιαία και πανελλαδικά απέναντι στην εργοδοσία και τα τσιράκια της σε κάθε εργοστάσιο. Να οργανωθούμε για να υπερασπιστούμε τη ζωή των οικογενειών μας, για μια αξιοπρεπή ζωή και να παλέψουμε για τα δικά μας συμφέροντα.
Χρόνια τώρα προσφέραμε ιδρώτα, αίμα και πολλά θύματα για την ανάπτυξη της βαριάς βιομηχανίας που υπάρχει. Είναι δικό μας δημιούργημα. Δεκάδες μεγαλοϊδιοκτήτες θησαύρισαν από το δικό μας ιδρώτα. Ό,τι κατακτήσαμε το κατακτήσαμε με αγώνες σκληρούς.
Σήμερα άλλοι ιδιοκτήτες οδηγούν αυτόν τον πλούτο στην καταστροφή, όπως είναι η ναυπηγική βιομηχανία, γιατί έτσι εξυπηρετεί τους εφοπλιστές. Άλλοι ιδιοκτήτες συρρικνώνουν την παραγωγή, όπως γίνεται στις χαλυβουργίες. Τα Αμυντικά και η Λάρκο συστηματικά οδηγούνται στο κλείσιμο ή στο ξεπούλημα και άλλοι, όπως είναι οι όμιλοι Στασινόπουλου και Μυτιληναίου διεκδικούν ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο.
Όλοι μαζί, όμως, με τη στήριξη του κράτους, των κυβερνήσεων και της ηγεσίας της ΠΟΕΜ, πέφτουν πάνω μας για να δουλέψουμε για ένα κομμάτι ψωμί ή μας πετάν στο δρόμο σα σκουπίδια. Οι απολύσεις είναι χιλιάδες και τα λουκέτα καθημερινό φαινόμενο.
Αξιοποιούν το πλούσιο οπλοστάσιο που απλόχερα τους έχει εξασφαλίσει η πολιτική όλων των προηγούμενων Κυβερνήσεων και της σημερινής .
Απολύουν – επιβάλλουν εκ περιτροπής εργασία και διαθεσιμότητα , επιτίθενται στις εργασιακές σχέσεις , επιχειρώντας να επιβάλλουν εργασιακό μεσαίωνα .
Μετά το ενιαίο μισθολόγιο (μείωση πάνω από 40% και εξαφάνιση θεσμικών κατακτήσεων) που επιβλήθηκε στους συναδέλφους της Αμυντικής Βιομηχανίας , μετά την επίθεση των Χαλυβουργών Βιομηχάνων Μάνεση – Αγγελόπουλου (απολύσεις – εκ περιτροπής εργασία – διαθεσιμότητες – μειώσεις μισθών κ.λ.π.) , την σκυτάλη της επίθεσης παίρνει ο Μεγαλοβιομήχανος Στασινόπουλος , του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ , με τις 80 περίπου θυγατρικές .
Ένας όμιλος , χαρακτηριστικό παράδειγμα , του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το Κεφάλαιο απέναντι στους εργαζόμενους . Ένας όμιλος που όχι μόνο δεν είναι ζημιογόνος , αλλά και μέσω κρίσης ακόμα , έχει μεγάλα κέρδη .Παρόλα αυτά όμως στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της διασφάλισης της κερδοφορίας του απαιτεί , μειώσεις μισθών άνω του 15% , αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις , όσον αφορά το ωράριο (εντατικοποίηση – ελαστικοποίηση κ.λ.π.) , κατάργηση επιδομάτων .
Η επίθεση ξεκίνησε από την FUICOR στην Κόρινθο . Υλοποιήθηκε σε τρία στάδια (μέχρι στιγμής) , χρησιμοποιώντας την τρομοκρατία του ενδεχόμενου κλεισίματος του Εργοστασίου ή μαζικών απολύσεων . Οι συνάδελφοι εκεί , αποδέχτηκαν κάθε φορά τις απαιτήσεις του Εργοδότη , έχοντας την αυταπάτη ότι θα σταματήσει εκεί.
Στην πορεία όμως αποδείχτηκε αυτό που από την πρώτη στιγμή φώναζαν και προειδοποιούσαν οι ταξικές δυνάμεις σε κάθε χώρο δουλειάς .
Τρώγοντας έρχεται η όρεξη ….. Ο Βιομήχανος όχι μόνο δεν σταμάτησε  εκεί , αλλά πλέον επεκτείνει και γενικεύει την επίθεσή του σε κάθε Εργοστάσιο του ομίλου : ΕΡΛΙΚΟΝ και ΣΙΔΕΝΟΡ στην Θεσσαλονίκη , ΣΟΒΕΛ στον Βόλο , ΧΑΛΚΟΡ και ΕΛ-ΒΑΛ στην Βοιωτία και πάει λέγοντας .
Την ίδια ώρα η Π.Ο.Ε.Μ. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου) , η οποία θα έπρεπε να πάρει πρωτοβουλίες για να οργανώσει την πάλη των Μεταλλεργατών σε κάθε χώρο δουλειάς , απέναντι στην ενιαία και γενικευμένη επίθεση , που έχουν εξαπολύσει οι Βιομήχανοι του Κλάδου , είναι εξαφανισμένη . Οι δυνάμεις μας επανειλημμένα έβαλαν το ζήτημα στην πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ), την ανάγκη να ενωθούν οι Μεταλλεργάτες στη βάση των κοινών – ενιαίων συμφερόντων για να αντιμετωπίσουν την εργοδοτική ασυδοσία . Δεν είναι δυνατόν να τα καταφέρουμε παλεύοντας ο καθένας μόνος του .
Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) όχι μόνο δεν κουνάει ούτε δακτυλάκι , αλλά όπως όλα δείχνουν έχει συμφωνήσει με τους βιομηχάνους για να συνυπογράψει όλες τις απαιτήσεις τους. Η αποκάλυψη έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας , όπου η πλειοψηφία με πρόσχημα την κατάσταση στον Κλάδο προκήρυξε έκτακτο συνέδριο για τον Σεπτέμβρη . Μετά από δική μας πίεση αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι επειδή δεσμεύονται από το προηγούμενο συνέδριο να μην υπογράψουν τις μειώσεις που ζητούν οι Εργοδότες , θέλουν νέα  εντολή για να τους λυθούν τα χέρια . Τέτοιο θράσος για το ξεπούλημα που ετοιμάζουν στους Μεταλλεργάτες της χώρας .
Αποδεικνύεται από την ίδια τη ζωή ότι η πρωτοβουλία που έχουν πάρει τα Σωματεία μας για τον πανελλαδικό συντονισμό των εργαζομένων στον Κλάδο του Μετάλλου είναι επίκαιρη και αναγκαία όσο ποτέ . Άλλο τόσο αναγκαία βέβαια είναι η μάχη να απομονωθούν αυτές οι πλειοψηφίες στο επερχόμενο συνέδριο . Να απαλλαγεί η Ομοσπονδία από τους εγκάθετους των εργοδοτών.

Με την οργάνωση της πάλης μας κάτω από τις δικές μας σημαίες, τις σημαίες των κοινών ταξικών μας συμφερόντων, ΔΙΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ.
Πρέπει, να συντονιστούν οι δράσεις μας άμεσα ώστε να καταφέρουμε:

Ø               Να υπάρχουν κοινές προσπάθειες σε κάθε χώρο δουλειάς. Ενιαία αντίδραση και υπεράσπιση του κάθε εργαζόμενου που δέχεται επίθεση. Κανείς μόνος του. Να μην περάσει η καρατόμηση σε όσα δικαιώματα έχουν απομείνει.
Ø               Οργάνωση όλων των εργαζομένων στα σωματεία.
Ø               Συγκρότηση Σωματειακών Επιτροπών και Επιτροπών Αγώνα παντού.
Ø               Ταξική ενότητα και πάλη για να μην υλοποιηθούν τα μέτρα που μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε σκλάβους του 21ου αιώνα.
Ø               Να υπερασπιστούμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Να οργανώσουμε τη μάχη ενάντια στην προσπάθεια παραπέρα μείωσης των μισθών και αλλαγής εργασιακών σχέσεων.
Ø               Να συγκροτήσουμε δύναμη ενιαίας υπεράσπισης κάθε απλήρωτου Μεταλλεργάτη, κάθε ανέργου Μεταλλεργάτη . Αγώνας για ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων Μεταλλεργατών και των οικογενειών τους. Να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη.
Ø               Να δώσουμε την μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και το κλείσιμο εργοστασίων, να ορθώσουμε τοίχος στις επιδιώξεις για μαζικές απολύσεις.
Ø               Ενιαία να απαντήσουμε στην διαρκή προσπάθεια όλων των κυβερνήσεων να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στην πλάτη μας.
Ø               Να αποκρούσουμε με νέους αγώνες τη νέα επίθεση για νέα δραστική μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, μείωση των εργοδοτικών εισφορών και αύξηση των πληρωμών σε ιδιώτες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Κανείς σήμερα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι θα λύσει το δικό του
πρόβλημα, ενώ οι υπόλοιποι θα εξαθλιώνονται.
ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ  - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ -  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΑΤΡΑΣ
ΣΩΜ. ΕΡΓΑΖ. ΕΛΛΗΝ. ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ Ν.ΒΟΙΩΤΙΑΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ Ν.ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΜΑΚ/ΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΣΥΝΤΟΝΟΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου