Το πρώτο μεγάλο βήμα για τη δημιουργία ενός ισχυρού κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου στην Αττική, για να δυναμώσει η ταξική ενότητα και συσπείρωση των εργατών Μετάλλου και να δοθεί ώθηση συνολικά την υπόθεση της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, έγινε το απόγευμα της Τετάρτης. Με μία γενική συνέλευση που η μαζικότητά της ξεπέρασε τις προσδοκίες και με γνώμονα ότι «η επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου είναι ενιαία, ενιαία πρέπει να είναι η απάντηση των εργατών», οι μεταλλεργάτες του Πειραιά ενέκριναν την εισήγηση της ταξικής τους διοίκησης - ενταγμένη στη δύναμη του ΠΑΜΕ - και αποφάσισαν με μυστική ψηφοφορία την αλλαγή του καταστατικού του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, που αποτελεί τη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στον κλάδο του Μετάλλου. Οι τροποποιήσεις που έγιναν στο καταστατικό είναι στην κατεύθυνση της ενοποίησης με όλα τα συνδικάτα των μεταλλεργατών στην Αττική, αλλά και των εργαζομένων της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας. Για τη συγκρότηση «Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας».
Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σωτήρης Πουλικόγιαννης, ανοίγοντας την καταστατική συνέλευση, αναφέρθηκε στην ολομέτωπη επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τους πολιτικούς του εκπροσώπους, κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ, με δεκανίκι τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό (βλέπε Ομοσπονδία Μετάλλου ΠΟΕΜ) συνολικά στον κλάδο του Μετάλλου. Στους εργαζόμενους της χαλυβουργίας, της ναυπηγικής βιομηχανίας, στα αμυντικά συστήματα σε κάθε μικρή και μεγάλη επιχείρηση «για να μας μετατρέψουν σε σκλάβους του 21ου αιώνα», συνθλίβοντας εργασιακά δικαιώματα σφραγισμένα ακόμα και με το αίμα των μεταλλεργατών.
Ενώ επισήμανε ότι για την κερδοφορία των επιχειρηματικών, μονοπωλιακών ομίλων ρημάζουν παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, καταδικάζοντας χιλιάδες εργατικές οικογένειες στην εξαθλίωση, τα συσσίτια, τα κομμένα ρεύματα, τις κατασχέσεις σπιτιών, με χαρακτηριστική περίπτωση τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ενώ την ίδια ώρα υπογράφονται συμφωνίες κυβέρνησης - Κίνας για την επιδότηση των εφοπλιστών να κατασκευάζουν στα κινεζικά ναυπηγεία τα καράβια τους. «Και αν έρθει καμία δουλειά - σημείωσε - μας θέλουν να δουλεύουμε ίσα για να πληρώνουμε τα χαράτσια. Ούτε να τρώμε». «Δηλαδή εμείς - συνέχισε - που τόσα περνάνε από τα χέρια μας και μπορούμε να φτιάχνουμε καράβια και όλο τον πλούτο που βλέπουμε γύρω μας, μπορούμε να ανεχθούμε αυτή τη βαρβαρότητα, να αποδεχτούμε ότι θα πρέπει να ζούμε έτσι;».
«Σήμερα όσο ποτέ πρέπει να ανασυντάξουμε το κίνημα για να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε συνδικάτα ισχυρά, ταξικά, ασυμβίβαστα, κάστρα του αγώνα, οργανωτές της αλληλεγγύης, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά».
Ακολούθησε πλούσιος προβληματισμός που εκφράστηκε με τις απανωτές ερωτήσεις και τοποθετήσεις.
«Όλοι μαζί ενωμένοι με πίστη στο δίκιο της τάξης μας μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα που μας επιβάλλουν. Δεν έχουμε κανένας το δικαίωμα να επιτρέψουμε να μετατρέψουν τα παιδιά μας σε σκλάβους. Τα όσα μας κάνουν σήμερα, αυτά που μας φόρτωσαν, πείνα, ανεργία, πρέπει να το πληρώσουν» ανέφερε ένας μεταλλεργάτης, ενώ παίρνοντας το λόγο ένας ακόμα ανέφερε: «Οι δυνατότητες που μας δίνονται με ένα γερό συνδικάτο είναι τεράστιες. Αν όλος ο κλάδος του Μετάλλου είχε γίνει μία Χαλυβουργία, ίσως να ήταν διαφορετική ή έκβαση του ηρωικού αγώνα των χαλυβουργών». Ένας άλλος μεταλλεργάτης, παίρνοντας το λόγο, αναφέρθηκε στην εμπειρία από την ενοποίηση που έγινε το 1984 των ειδικοτήτων των καζαντζήδων, ηλεκτροσυγκολλητών, μηχανουργών κ.ά. τότε που συγκροτήθηκε το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά. «Οι κατακτήσεις που καταφέραμε με την ενοποίηση ήταν μεγάλες όπως το 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, η Τοπική Συλλογική Σύμβαση. Θα μου πείτε σήμερα είναι πιο σφοδρή η επίθεση από το κεφάλαιο. Ναι, γι' αυτό πρέπει η ενότητά μας να γίνει ακόμα πιο ισχυρή»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου